+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Rwanda Gitesi - zrnková, 250 g

    Doporučujeme na filtr
    Výběrová káva Rwanda Gitesi - zrnková
    Rebarbora | Rybízový džem | Pomerančová kůra
    • Hmotnost

      250 g

    • Forma

      Zrnková

    • Balení

      Sáček

    Skladem > 10 ks

    pošleme ještě dnes nebo

    399 Kč
    Kávě rozumíme

    Hodně ji pijeme, ale taky o ní hodně víme

    Na nic nečekáme

    Objednávky do 15:30 posíláme ten samý den

    Pražíme si vlastní

    A fakt nám chutná, co vám?

    Máte nás rádi

    Nebo nám aspoň píšete krásné recenze

    14 let na trhu

    14 let na trhu a ještě nekončíme

    Káva, která mění životy

    Majitelé farmy Gitesi, Alexis a Aime Gahizi

    Alexis Gahizi postavil v roce 2005 zpracovatelskou stanici Gitesi s jediným cílem. Chtěl do oblasti Karongi vrátit život, který jí vzala tragická genocida ve Rwandě. Prvních pár let tvrdě bojoval za to, aby se stanice vůbec uživila. Postupem času se z nadšení stal ziskový projekt, který stále víc a víc pomáhá místním farmářům.

    Po 5 letech fungování se k vedení stanice připojil Alexisův syn s inženýrským titulem Aime Gahizi. Právě jeho vzdělání vedlo k tomu, že vymyslel komplexní a efektivní systém čištění vody. Ten postupně přebírají i další zpracovatelské závody. Navíc založil Gitesi Project, který nejchudším farmářům poskytuje chovné krávy a učí je pěstovat další zemědělské plodiny. A tak nejsou závislí na sezónní práci.

    Na výběru si dávají záležet

    Třídění kávy na farmě Gitesi

    Alexis i Aime mají vysoké nároky na kvalitu. Drobní farmáři tak ručně sbírají zralé plody a pečlivě je třídí. Když je potřeba, zopakuje se selekce ještě ve stanici. Ať už ručně, nebo odstraněním plovoucích kusů při namočení. Samotné zpracování pak začíná vyloupáním plodů, při kterém se odstraní jen 70 % dužiny. Kávová zrna se v ní na sucho fermentují 10–12 hodin.

    Další třídění přichází při samotném promývání a ještě jednou před sušením. Když se po 16 hodinách vyndají z vodní nádrže, jsou na nich skvěle vidět další nedostatky. Ta nejlepší zrnka se suší 15 dní na zastíněných afrických postelích.

    Co byste o kávě měli vědět?

    • Odrůdy: Red Bourbon
    • Oblast: Gitesi, Karongi, Rwanda
    • Zpracovatelé: otec Alexis a syn Aime Gahiz
    • Nadmořská výška: 1 750–1 800 m. n. m.
    • Období sklizně: březen–srpen
    • Metoda zpracování: washed (promytá)
    • Stupeň pražení: #85 Agtron (Very light brown)

    Jak tedy chutná?

    Z šálku ucítíte výrazné aroma bonboniéry. V chuti se pak kombinují kyselé tóny rebarbory se sladkým rybízovým džemem a lehkou kakaovou hořkostí. Šťavnatou a chuťově plnou kávu uzavírá příjemná dochuť pomerančové kůry.

    Parametry

    Hmotnost
    Hmotnost: 250 g
    250 g
    Forma
    Forma: Zrnková
    Zrnková
    Balení
    Balení: Sáček
    Sáček
    ŘadaExclusives
    Acidita8/10
    Hořkost
    1/10
    Sladkost5/10
    Stupeň pražení1/8
    Země původuRwanda
    Druh100% arabika
    VlastnostiVýběrová
    Tělo5/10
    Metoda zpracováníWashed (promytá)
    VýrobceAromaniac

    Káva si vás našla

    … protože jednou si najde každého. Vážně. Jen se musí vědět jak na ní. Zrnka u nás pražíme každý den po malých dávkách. To aby byla stále čerstvá. K vám se tak nedostanou žádná, která by byla starší než pár dnů. Nechceme vám totiž nabízet nic, co sami nepijeme. Proto si pečlivě vybíráme, co nám projde pražičkou a co se vám pak objeví doma v šálku.

    Pražírna Aromaniac

    Od roku 2007, kdy jsme s kávou začali, jsme (si) toho vypili až až. A právě otevření vlastní pražírny bylo to, co nám postupně začalo dávat větší a větší smysl. Skutečně totiž věříme, že chuti a vůni kávy může propadnout kdokoliv. A o to se teď staráme. Staráme se o to, aby si káva každého našla.


    Hodnocení (1)

    4
    1 hodnocení
    0x
    1x
    0x
    0x
    0x

    Dotazy a komentáře (0)