+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Burundi Yandaro - zrnková, 250 g

    Novinka
    Doporučujeme na filtr
    Výběrová káva Burundi Yandaro - zrnková
    Meruňky | Jogurt | Lískooříškový krém
    • Hmotnost

      250 g

    • Forma

      Zrnková

    • Balení

      Sáček

    Skladem > 10 ks

    pošleme hned zítra nebo

    299 Kč
    Kávě rozumíme

    Hodně ji pijeme, ale taky o ní hodně víme

    Na nic nečekáme

    Objednávky do 15:30 posíláme ten samý den

    Pražíme si vlastní

    A fakt nám chutná, co vám?

    Máte nás rádi

    Nebo nám aspoň píšete krásné recenze

    14 let na trhu

    14 let na trhu a ještě nekončíme

    Když má káva smysl

    Sušení kávy Burundi Yandaro

    Dlouhá léta se přehlížela, přitom je káva z Burundi výjimečná. Většina se pěstuje na drobných rodinný farmách pod drobnohledem společnosti Greenco Coffee. Ta se stará nejen o kvalitu, ale taky životy místních. Rozvíjí infrastrukturu, modernizují postupy a zaměstnávají čerstvě vystudované agronomy.

    Pod jejich zpracovatelské stanice spadá více než 15 000 rodin. Což státu, kde mezi mladými a na vesnicích vládne 50% nezaměstnanost, neskutečně pomáhá. Rodiny navíc vzdělává i v oblasti sociální a finanční – učí je finanční gramotnosti, plánování rodiny nebo třeba o důležitosti rovnosti pohlaví. Zkrátka práce Greenco Coffee výkupem úrody vůbec nekončí.

    Pečlivost, kterou ucítíte v šálku

    Mladé kávovníky Burundi Yandaro

    Protože většina farem vlastní přibližně jen 350 stromů, tak sběr probíhá výhradně ručně – už při něm dochází k pečlivé kontrole. Ta se opakuje i během prvního namáčení. Po vyloupání pak třešně 10 až 12 hodin fermentují v čisté vodě z nedalekého potoka. A při promývání se opět třídí.

    Až třítýdenní sušení poskytuje dostatek času pro objevení dalších vadných kusů. Každou šarži pak testují v laboratoři a hodnotí její kvalitu. Před odesláním ještě každé zrnko projde rukama třídičů v dry millu Budeca. Jeden pytel tam zabere dvou třídičům celý den. Jenže právě tahle pečlivost se projeví při každém doušku.

    Pražiči radí…

    „Burundi Yandaro určitě patří na filtr. Od 5. dne po upražení si naplno vychutnáte meruňky, které se dokonale propojují s chutí sladkého jogurtu.“

    Co byste o kávě měli vědět?

    • Odrůda: Red Bourbon
    • Oblast: Yandaro, Kayanza, Burundi
    • Zpracovatelé: Yandaro (Greenco Coffee)
    • Nadmořská výška: 1 774–1 800  m n. m.
    • Období sklizně: březen–červenec
    • Metoda zpracování: washed (promytá)
    • Stupeň pražení: #85 Agtron (Very light brown)

    Jak tedy chutná?

    V krémovém šálku najdete kyselost meruněk, která se propojuje s příjemnou jogurtovou sladkostí. Hořkost je jemná, takřka neznatelná – ucítíte v ní ale lehký lískooříškový krém.

    Parametry

    Hmotnost
    Hmotnost: 250 g
    250 g
    Forma
    Forma: Zrnková
    Zrnková
    Balení
    Balení: Sáček
    Sáček
    ŘadaExclusives
    Acidita7/10
    Hořkost
    1/10
    Sladkost6/10
    Stupeň pražení1/8
    Země původuBurundi
    Druh100% arabika
    VlastnostiVýběrová
    Tělo6/10
    Metoda zpracováníWashed (promytá)
    VýrobceAromaniac

    Káva si vás našla

    … protože jednou si najde každého. Vážně. Jen se musí vědět jak na ní. Zrnka u nás pražíme každý den po malých dávkách. To aby byla stále čerstvá. K vám se tak nedostanou žádná, která by byla starší než pár dnů. Nechceme vám totiž nabízet nic, co sami nepijeme. Proto si pečlivě vybíráme, co nám projde pražičkou a co se vám pak objeví doma v šálku.

    Pražírna Aromaniac

    Od roku 2007, kdy jsme s kávou začali, jsme (si) toho vypili až až. A právě otevření vlastní pražírny bylo to, co nám postupně začalo dávat větší a větší smysl. Skutečně totiž věříme, že chuti a vůni kávy může propadnout kdokoliv. A o to se teď staráme. Staráme se o to, aby si káva každého našla.


    Hodnocení (1)

    5
    1 hodnocení
    1x
    0x
    0x
    0x
    0x
    21. 4. 2024

    Lehounká, jemně voní a chutná po ovoci, není výrazně hořká. Přesto skvělá.

    Dotazy a komentáře (0)