Poslední roky přinesly několik nápojů, které se staly virálním hitem. Lidé je zkoušeli doma, natáčeli videa, sdíleli výsledky – a některé z nich se dokonce dostaly do kavárenských menu od New Yorku po Brno. Představíme vám pět nejznámějších virálních kávových nápojů, které stály za to. A stojí dodnes.
Aneb káva, která nás držela nad vodou během karantény
Našlehaná kávová pěna z instantní kávy, cukru a horké vody, servírovaná na studeném nebo teplém mléce. Instagramový sen.
Trend začal v Jižní Koreji, ale recept vychází z dříve známé „šlehané kávy“. Pojmenování „Dalgona“ vzniklo, když herec Jung Il-woo připodobnil chuť vyšlehané kávy k tradičnímu korejskému karamelovému bonbonu. Netrvalo dlouho a z Dalgony se stal globální hit.
Během pandemie lidé trávili víc času doma a hledali malé radosti. Dalgona káva byla krásná, jednoduchá – a nečekaně uklidňující.
Když chcete ráno kofein i bílkoviny
Kombinace ledové kávy a proteinového nápoje. Překvapivě chutná, vydatná a dokonale TikTok-friendly.
Trend se objevil pravděpodobně v roce 2021 na TikToku, kde se rychle rozšířil mezi fitness komunitu. Proffee si získalo popularitu díky jednoduchosti, zdravotním benefitům a virálnímu potenciálu – stačilo nalít shake do kávy a natočit video.
Ideální volba pro ty, kdo chtějí začít den s energií. A přitom se vyhnout přeslazeným variantám z benzinek.
Nezvyklé spojení, které překvapivě funguje
Espresso dolité pomerančovým džusem. Zní to šíleně? Právě proto si to získalo celý internet.
Přestože určitě nebyla první, s velkým úspěchem ho v roce 2022 do světa vypustila TikTokerka @bundaddy s výzvou: „Zkuste to. Chutná to lépe, než si myslíte.“ A lidé zkoušeli. A natáčeli své reakce. Jedni nadšení, druzí zmatení – ale všichni o něm mluvili.
Ideální letní osvěžení, které vypadá skvěle na fotce a chutná… rozhodně jinak. A to je někdy přesně to, co člověk potřebuje.
Severský vynález, který si podmanil kavárny po celém světě
Led, tonic, espresso. Osvěžující, hořké, lehce perlivé. Prostě Skandinávie ve sklenici.
Espresso tonic vznikl v roce 2007 v Oslu, kde si barista po firemní párty pohrával se zbytkovým tonikem a čerstvě připraveným espressem. Krátce nato jej Anne Lunell a Charles Nystrand uvedli jako “Kaffe & Tonic” na menu své kavárny Koppi Roasters v Helsingborgu ve Švédsku.
Skutečný rozmach zaznamenal espresso tonic až v posledních letech, kdy se stal oblíbeným letním drinkem v kavárnách i na sociálních sítích. Virální boom srovnatelný s Dalgonou či proffee sice espresso tonic nezažil, jeho šíření bylo spíše pozvolné a organické, přesto se z něj stal celosvětový trend v moderních kavárnách.
Pokud hledáte alternativu k ledové kávě nebo drink bez alkoholu, espresso tonic je trefa do černého.
Elegantní spojení kávy a alkoholu, které má styl i švih
Koktejl z vodky, kávového likéru a espressa. Elegantní a nebezpečně návykový.
Vynalezl ho legendární londýnský barman Dick Bradsell už v roce 1983. Virálním se stal okolo roku 2021 díky své fotogeničnosti. Kontrast tmavé kávy a světlé pěny v elegantní sklence se stal instagramovým magnetem. Koncem roku 2022 se espresso martini dokonce dostalo mezi 10 nejobjednávanějších koktejlů na světě (podle žebříčku Drinks International), čímž sesadilo z příček takové stálice jako Manhattan.
Možná vás zláká fotogeničnost Dalgony. Možná chuťový šok v podobě pomerančového espressa. Nebo třeba proffee, pokud máte za sebou trénink. A pokud je pátek večer, espresso martini je jasná volba.
Ale ať už si vyberete jakoukoliv – dejte si ji s radostí. A nezapomeňte si to vyfotit!