+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Italové v kavárnách denně vypijí miliony šálků kávy

    Italové, velcí milovníci kávy, jí denně vypijí v kavárnách 70 milionů šálků. Informoval o tom Italský národní ústav pro espresso. Na Apeninském poloostrově byl vyhlášen den kávy.
    Italové v kavárnách denně vypijí miliony šálků kávy
    "Espresso musí mít pěnu oříškové barvy s jemnou a lehkou strukturou, jeho barva musí být jednotná." definoval kvalitní kávu Gianluigi Sora, předseda institutu se sídlem v severoitalské Brescii.

    U příležitosti prvního národního dne italského espressa bylo asi 3500 kavárnám rozesláno 350.000 letáků podrobně popisujících pravidla přípravy italského espressa.

    V této malé příručce se vysvětluje, jak se pozná dokonalá káva: obsluhující personál kavárny musí například dodržovat "zlaté pravidlo" spočívající v tom, že naplní šálek 25 mililitry kávy během 25 vteřin.


    Kromě vydatné vůně musí být káva "kulatá v ústech", musí mít aroma "květiny, ovoce a čokolády apod." zároveň a musí vykazovat správnou rovnováhu mezi hořkostí a kyselostí, aniž by jedna převažovala nad druhou.

    Pokud jde o capuccino, mléko nesmí vřít (přesáhnout 70 stupňů) a mléčná pěna musí být čerstvě našlehána pro každý šálek.

    Italský národní ústav pro espresso tvoří čtyřicítka stálých členů, pražičů kávy, výrobců přístrojů na přípravu kávy a asociací, které bdí nad dodržováním filozofie espressa, uvedl Gianluigi Sora.


    zdroj: ČTK

    Pozn. redakce: To by bylo krásné, kdyby všechny kavárny byly informovány o tom, jak se připravuje káva, že?