+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Jak se vyrábí tradiční české mlýnky LODOS

    Správný obchodník by měl vědět, co prodává. Proto jsme se již poněkolikáté vypravili do Lomnice nad Popelkou, kde v manufaktuře LODOS vyrábějí oblíbené mlýnky na kávu i další kvalitní domácí potřeby. Nejspíše i vy máte doma něco z produkce LOmnických DOmácích Strojků.
    Jak se vyrábí tradiční české mlýnky LODOS
    Sídlo českého výrobce kávomlýnků LODOS

    Lisy na česnek, kráječe vajíček či louskáčky ořechů od firmy LODOS zná asi každý, byť si je možná nespojujete s jejím jménem. Stačí se ale podívat na sortiment a nepochybně objevíte přinejmenším několik kousků, které byste našli i ve své domácnosti.

    LODOS vyrábí také tradiční ruční mlýnky na kávu a my jsme hlavním distributorem této české klasiky. Proto nás potěšilo pozvání do lomnické manufaktury, ve které vznikají. Celou výrobou nás provedl její majitel Miroslav Pěnička, který nás seznámil s výrobními postupy a inovacemi.

    Nové kávomlýnky LODOS pro rok 2018

    Patří mezi ně používání kvalitních materiálů či pevných spojů i vylepšení, jako je prodloužení mlecí kličky pro pohodlnější mletí. Dostali jsme také výjimečnou příležitost podívat se na žhavé novinky mezi mlýnky, na které se můžete těšit v roce 2018. Můžeme vám prozradit například to, že jeden z nových modelů se bude pyšnit elegantním tělem ze švestkového dřeva.

    Měli jsme možnost prohlédnout si celý proces výroby, od soustružení a obrábění ocelových mlecích kamenů přes lakování a kompletování mlýnků až po jejich balení. Nejvíce na nás ale zapůsobila výstupní kontrola, která zajišťuje nejvyšší kvalitu výsledného výrobku.

    Výrobní proces kávomlýnků LODOS

    Každý exemplář je několikrát prohlížen a testován, aby neunikl ani ten nejmenší nedostatek. Dohlíží se na přesnost smontování, precizní kvalitu lakování, plynulý pohyb záklopky či „šuplíčků“ nebo na to, aby mlecí kameny vydávaly ten správný cinkavý zvuk, který je známkou toho, že budou dlouho a spolehlivě fungovat. Díky tomu všemu si může LODOS dovolit poskytovat u všech svých mlýnků desetiletou záruku na mlecí mechanismus – v praxi však zdejší výrobky vydrží ještě mnohem déle a jejich životnost se počítá v dekádách.

    Navštívili jsme také rodinné truhlářství, kde se připravuje dřevo, ze kterého po nařezání, ohoblování a sestavení vzniknou úžasná těla mlýnků LODOS. I v dnešní globalizované době tak v Lomnici vznikají tradiční produkty z přírodních materiálů.

    Výroba mlýnků na kávu LODOS

    To všechno bychom přáli vidět i vám, nicméně v současnosti manufaktura LODOS s ohledem na bezpečnostní předpisy nenabízí veřejné prohlídky. Pokud máte vážný zájem dozvědět se o jejich unikátním procesu výroby víc, můžete kontaktovat přímo majitele na e-mailu lodos@lodos.info a pokusit se domluvit individuální prohlídku.

    Máte-li zájem obohatit svoji domácnost o některý z výrobků manufaktury LODOS, můžete si prohlédnout celou nabídku jejích produktů zde, nebo se zahloubat do naší nabídky mlýnků LODOS.