+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Kávová NEJ. Článek plný rekordů pro předposlední týden prázdnin

    Víte, kteří slavní si tak zamilovali kávu, že jediný den bez šálku oblíbeného nápoje pro ně znamenal katastrofu? Jak si nechával připravovat kávu Ludwig van Beethoven? Odhadnete, jak velká je největší ledová káva, která byla kdy vyrobena?
    Kávová NEJ. Článek plný rekordů pro předposlední týden prázdnin
    Žena v obřím šálku kávy

    Připravili jsme pro vás výlet do světa (nejen) Guinessovy encyklopedie, kde není kávových rekordů a kuriozit právě málo.

    Nejprve výprava do historie. Za Voltairem a Balzacem

    Oba kávu milovali, oba jí holdovali v míře, kterou bychom dnes označili za nezdravou. Když byl Voltaire dotázán, zda si je vědom, že mu 60 šálků kávy denně nesvědčí a působí na jeho tělo jako pomalu působící jed, odpověděl: „Máte pravdu, na mě tento jed působí už 80 let.“

    Spisovatel Honoré de Balzac, který svůj běžný den dělil pouze mezi denní spánek, jídlo a noční práci, pak o kávě tvrdil, že je pro něj „motorem myšlenek“ a že právě ona mu dává sílu psát.

    Káva a Ludwig van Beethoven? Slavný skladatel šedesát šálku kávy denně nevyžadoval, co ale vyžadoval, byl přesný počet 60 kávových zrn do každého šálku. Zda je odpočítával sám, nevíme.

    Kávové rekordy současnosti se točí kolem slova velký

    Přesněji řečeno největší – největší ledová káva, největší šálek na kávu, největší počet připravených šálků espressa. A mnoho dalších NEJ.

    Jaká je například největší ledová káva na světě? Byla nachystána ve Spojených státech v roce 2010 a byla opravdu obří – objem „šálku“, ve kterém ji pracovníci jistého obchodu pro gurmány připravili, byl neuvěřitelných 5 678 litrů. Spotřeba ledu? Necelých 1,5 tuny. Kávu ochladil na 7,22 °C.

    Druhý rekord, který představíme, byl pokusem o největší coffee party na světě - v Jugendparku v Kolíně nad Rýnem v Německu se 30. srpna 2009 sešlo 8 162 milovníků kávy.

    Co vy a kávové rekordy? Máte svůj vlastní osobní rekord v počtu káv, které jste vypili v jednom jediném dni? Nebo jste jich připravili rekordní množství pro své přátele a známé? Pochlubte se, těšíme se na rekordní komentáře!