+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10–17:30)

    Kofein jinde, než v kávě

    Kofein neobsahuje pouze káva a čaj, ale je obsažen i v dalších produktech. Začněme u rostliny, jejíž finální výrobek je oblíbený především u dětí. Jedná se o kakao a z něj vyrobenou čokoládu. Obsah kofeinu v čokoládě je poměrně malý, ale zase je nutno říci, že hořká čokoláda ho obsahuje více nežli mléčná.
    Kofein jinde, než v kávě

    Kakaovník je to strom původně pocházející z tropických pralesů Ameriky. Ekonomicky významný je pouze jeden druh a tím je Theobroma cacao. Sklízejí se z něho plody, které jsou naplněny kakaovými boby. Také u těchto bobů musí proběhnout fermentace a pak se praží, ale za nižších teplot, než známe při pražení zrn kávy. Při těchto procesech se vytváří aroma a také hnědý odstín kakaa. Aby vznikl nám důvěrně známý prášek, boby se musí rozdrtit a lisovat. Tukem, který lisováním vytéká, je kakaové máslo a to se přidává do čokolád.

    Maté bude dalším zastavením u produktů obsahujících kofein. Čaj maté jsou listy cesmíny portugalské pěstované v oblastech Jižní Ameriky. Cesmína je nízký strom, ze kterého se odsekávají větve, které se suší, praží a drtí. Suchý čaj má nižší obsah kofeinu, ale obsahuje i teofylin a velké množství tříslovin. U nás se často objevuje v čajovnách, kde je podáván v nádobě - kalebase s bombillou

    Samozřejmě nesmíme zapomenout na rostliny rodu Cola, což jsou malé stálezelené stromy rostoucí v tropické Africe. Pěstují se hlavně čtyři druhy Coly a jsou to Cola acuminata, anomala, nitida a verticillata. Plody tohoto stromy se uřezávají a semenům z nich se říká ořechy kola. Mají velký obsah kofeinu, téměř 2% a pro ten jsou také značně oblíbeny mezi obyvateli západní Afriky, kteří je pro jejich povzbuzující účinky žvýkají. My známe nejrůznější nápoje s tímto názvem, do kterých se přidává extrakt z fermentovaných ořechů kola. Kromě kofeinu obsahují ořechy ještě minimum teobrominu a glykosid kolaninu, který má vliv na srdeční činnost.

    Poslední zastávka bude v pralesích Amazonie u dřevinaté liány zvané guayana, ze které se sbírají semena – guaranové oříšky. Po upražení se z nich připravuje těstovitá hmota a ta se vroucí vodou ředí a připravuje se z ní nápoj, podobný kávě. Má šestiprocentní obsah kofeinu a stejný obsah tříslovin. V Brazílii se z guarany vyrábí limonáda sycená oxidem uhličitým.