+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Kopi Luwak - káva, na níž si už před vámi pochutnaly cibetky

    Vypravte se s námi do světa káv, které si jen málokdo může dopřát každý den. Ať už jde o tajemnou cibetkovou kávu nebo skvostnou Jamaica Blue Mountain, seznámíte se s těmi nejvýjimečnějšími kávami světa. Pojďme se vydat na první zastávku na naší cestě!
    Kopi Luwak - káva, na níž si už před vámi pochutnaly cibetky

    Pokud se, byť jen okrajově, zajímáte o dobrou kávu, určitě už jste někdy slyšeli o kávě cibetkové. Mezi milovníky kávy i mezi veřejností má až legendární status. Dílem kvůli své astronomické ceně a dílem kvůli svému pozoruhodnému původu.

    Jako téměř každý objekt všeobecné fascinace vyvolává také Kopi Luwak, jak se cibetkové kávě říká v indonéštině, mnoho protichůdných reakcí a názorů. Pro jedny je něčím jako božskou manou, pro jiné předraženou kuriozitou pro snoby. Jak to s ní je doopravdy?

    Indonéská šelmička s vášní pro plody kávovníku

    Ovíječ skvrnitý neboli cibetka

    Začít musíme u zvířete, které dalo této kávě své jméno. Cibetka neboli ovíječ skvrnitý (indonésky luwak) je malá šelma z čeledi cibetkovitých – našinci by nejspíše připomínala něco mezi kočkou a kunou. A oblíbenou součástí jídelníčku tohoto zvířátka jsou kromě hmyzu také plody kávovníku.

    Cibetka si pochutná na dužině plodu, ale semeno uvnitř, nám známé jako kávové zrno, projde jejím zažívacím ústrojím téměř neporušené. Téměř. Trávicí šťávy způsobí fermentaci kávových zrn, která tak ztratí něco ze své hořkosti a jejich chuť je pak výrazně jemnější. Výsledkem by měla být káva fantastické chuti.

    Záměrně píšeme „by měla“, neboť zažívací trakt cibetky nemá čarovnou moc a nedokáže přeměnit špatnou kávu v excelentní. Samotný fakt, že kupujete Kopi Luwak, tak ještě neznamená skvostný zážitek. Cibetky nejsou nijak vybíravé. Nezajímá je, zda třešně kávovníku pocházejí z arabik, nebo z robust. Zda na plantáži leží den, nebo měsíc. Vzato kolem a kolem je jim to zkrátka fuk a rády si pochutnají i na nekvalitních či starých kávových plodech. A tomu následně odpovídá i kvalita jejich „produktu“. Když cibetka posvačí špatný plod, bude i cibetková káva špatná. A když zkonzumuje plod excelentní, výsledná káva může být excelentní, ale samozřejmě také nemusí. Když následné zpracování natrávené zrno znehodnotí (například přepraží), kávová delikatesa z něj nebude. Prostě nebude.

    Hodně drahá specialita, se kterou se hodně podvádí

    Sesbíraný trus cibetky tvořený kávovými zrny

    Pokud si tedy chcete cibetkovou kávu doopravdy užít, musíte si umět vybrat tu správnou. Tedy nasbíranou na plantáži, kde mohou cibetky konzumovat špičkovou kávu, a samozřejmě také čistou, nenamíchanou s obyčejnými, nenatrávenými plody. Stává se, že směs označená jako Kopi Luwak obsahuje i jen 3 % skutečné cibetkové kávy.

    Není divu. Poptávka po cibetkové kávě je na celém světě obrovská a nesnižují ji ani astronomické ceny, které leckdy dosahují až 1 000 amerických dolarů (zhruba 25 000 Kč) za kilogram. Té skutečné se totiž vyrobí jen zanedbatelné množství - zhruba 2,5 tuny ročně. Proto ji mnoho prodejců "ředí" a nastavuje, aby mohli nafouknout také svoje zisky.

    Podobně jako cibetková káva by měla chutnat i vietnamská káva Trung Nguyên Legendee, která vzniká podobným procesem fermentace jako káva cibetková, avšak bez účasti roztomilé šelmy. Žaludeční enzymy jsou napodobovány chemicky, což umožňuje tuto kávu vyrábět průmyslově.
    Cibetka (Paradoxurus hermaphroditus)

    Největším důvodem pro vysokou cenu cibetkové kávy a dalším reklamním tahákem bylo dlouhá léta tvrzení, že cibetky v zajetí odmítají kávové plody konzumovat a výrobcům tak prý nezbývá, než sbírat, co po sobě volně žijící cibetky zanechají na plantážích. Ve skutečnosti se ale už podařilo přesvědčit ke konzumaci kávy i v zajetí chované cibetky. A tak se, bohužel, začíná rozmáhat i častá „velkovýroba“ za velmi nepříznivých životních podmínek cibetek

    Názory některých baristů: Pili jsme lepší...

    Ačkoli je cibetková káva žádaným a drahým artiklem, vlivem nevybíravosti cibetek, kterou jsme zmínili, samotná chuť kávy až tak výjimečná být nemusí. Řada špičkových baristů a znalců kávy vám to potvrdí. Někteří říkají, že cibetkovou kávu vyzkoušeli několikrát, očekávaná chuťová extáze se však nedostavila. A že mnohé "obyčejné" (= drobnými savci nenatrávené) výběrové kávy jsou chuťově zajímavější. A že to celé je jen přifouknutá marketingová bublina.

    Další část profesionálů považuje cibetkovou kávu za nejen nejdražší, ale i nejlepší kávu na světě. Kde je pravda? Těžko říct. Nejlepší je to samozřejmě vyzkoušet na vlastní kůži. My už jsme to zkoušeli a můžeme tedy zodpovědně říct, že cibetková káva, je-li kvalitní, je skutečně chuťově velmi zajímavá, avšak na světě jsou i lepší a levnější kávy - je to tak spíše kvalitní a zajímavý dárek než něco, co bychom denně popíjeli.

    Pokud si chcete udělat vlastní názor, můžete si objednat naše ochutnávkové balení Kape Musang Kopi Luwak – je malé, takže příliš neublíží vaší peněžence, a naše kvalitní 100% cibetková Arabica s jasným původem může být například skvělým dárkem pro někoho, kdo by si ji sám pro sebe nekoupil. Sami tak přijdete na to, jestli je její chuť doopravdy tak mimořádná, anebo jde spíš jen o bizarní kuriozitu pro životem znuděné milionáře.