+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Lavazza míří do vesmíru jako první kosmické espresso

    Celých 13 let si astronauti, obývající mezinárodní kosmickou stanici, mohli namísto oblíbené kávy dopřát pouze instantní náhražku. Časy se ale mění a už brzy bude vše jinak – Samantha Cristoforetti, první italská astronautka, která se zanedlouho chystá na kosmickou stanici ISS, si dopřeje opravdové espresso.
    Lavazza míří do vesmíru jako první kosmické espresso
    Vesmírný kávovar ISSpresso

    Připraví si je ve speciálně upraveném kávovaru jménem ISSpresso, který váží 20 kg a spíše vypadá jako velká mikrovlnka: na šířku a výšku měří 42 cm, do hloubky má 36 cm. Od „pozemského“ kávovaru se ale neliší pouze vzhledem, i materiály použité na výrobu odpovídají potřebám, které si příprava kávy ve stavu beztíže žádá - celá konstrukce přístroje je pevná a mohutná, standardní plastové trubky jsou nahrazeny ocelovými, aby vydržely tlakování ve stavu beztíže.

    Na vývoji vesmírného kávovaru se podílel největší italský producent kávy, společnost Lavazza (její kávu najdete i u nás), letecká firma Argotec a Italská kosmická agentura. ISSpresso připraví pravé italské espresso ze speciálních kapslí, umí ale další věci – například čaj nebo vývar.

    ISSpresso má další funkci než pouhé uspokojení chuti astronautů, kterým v kosmu chybí pravé espresso. Kolem kávovaru má na ISS vzniknout malá „kavárnička“ jako prostor pro relaxaci a kontakt s rodinami na Zemi.

    Jak kávovar vypadá? Podívejte se na video.