+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10–17:30)

    Moka konvička vs. perkolátor. Co je co?

    Je moka konvička to samé co perkolátor? A kafetiéra? A skutečně neexistuje piccolo? Rozhodli jsme se, že mnohé, ve světě kávy zažité omyly a mýty, uvedeme postupně na pravou míru. První díl nového seriálu věnujeme moka konvičce. Nebo je to perkolátor?
    Moka konvička vs. perkolátor. Co je co?

    Moka kávovar, moka konvička, mocca, moka. A perkolátor? Zmatek v názvosloví mají známí foodblogeři i mnohé e-shopy. Jak je to správně? Moka konvička a perkolátor jsou každý něco jiného. Oba přístroje patří mezi „manuální“ kávovary a v obou připravíte výbornou kávu. V každém ale úplně jinak.

    V moka konvičce voda projde filtrem pouze jednou a pod tlakem...

    V moka konvičce probíhá příprava kávy pod tlakem, hlavní roli hraje horká pára. Pro názornost přirovnejme moka konvičku k tlakovému hrnci, kde si na místě bezpečnostního ventilu představte vestavěný filtr s kávou. Když uvnitř hrnce stoupne tlak nad únosnou mez, začnou pára a vroucí voda stříkat skrze ventil ven. Zatímco v případě tlakového hrnce stříká nekontrolovatelně, v moka konvičce se přefiltrovaná káva zachytí do oddělené horní nádobky.

    ... v perkolátoru mnohokrát a bez tlaku

    Schéma funkčnosti perkolátoru

    Perkolátor? Základní rozdíl oproti moka konvičce je ten, že voda přes namletou kávu neprochází pod tlakem. Voda volně cirkuluje (viz obrázek) celým prostorem uzavřené nádoby - nejprve pára vystoupá vzhůru skrze filtr s kávou, nad ním se ochladí a v podobě přefiltrované kávy steče dolů, odkud se po zahřátí opět vydává v podobě páry nahoru. Již hotová káva přitom zůstává stále ve stejné nádobě.

    Pro úplnost dodejme, že postupem času vznikly i perkolátory, v nichž voda necirkuluje - prochází přes kávu pouze jednou a steče do oddělené komory. Stále však platí, že přes kávu prochází shora dolů, bez součinnosti tlaku.

    Ve zkratce - v perkolátoru se káva připravuje bez použití tlaku jako v dripperu a louhuje se několikrát, zatímco v moka konvičce projde pára kávovým filtrem pouze jednou. A pod tlakem. Rozdíl poznáte už s prvním douškem, káva z perkolátoru je drsnější na jazyku a více hořká.

    Kde a jak perkolátor vznikl?

    První předchůdci perkolátoru se objevili už na konci 18. století, kdy anglo-americký vědec a voják Benjamin Thompson hledal, kterak v poli svým mužům připravit kávu. Čaj nesnášel. Za své zásluhy na poli kávy i poli vojenském byl nakonec povýšen v roce 1791 na hraběte Římské říše.

    19. století přineslo postupně několik dílčích vylepšení Thompsonova kávovaru, aby pak v roce 1889 americký farmář Hanson Goodrich přišel s prototypem přístroje, který s minimálními obměnami vydržel dodnes a který jako první využíval cirkulaci horké vody skrz kávový filtr.

    Moka konvička je mnohem mladší

    Historie moka konvičky? Jejím konstruktérem byl v roce 1933 italský inženýr Alfonso Bialetti, podle kterého se někdy moka konvičkám říká také bialetky. A zatímco obliba perkolátoru postupně vyhasíná, obliba moka konviček celosvětově roste. I u nás.

    Malé vědecké okénko na konec - „perkolace“ označuje průchod rozpouštědla (v našem případě vody) skrze propustnou látku (kávu) za účelem jejího rozpuštění (extrakce - složky kávy nesoucí chuť, vůni, barvu, ...). Dá se tak říci, že ačkoli perkolátor je jasně definovaný přístroj, perkolace probíhá při všech způsobech přípravy kávy, kde je káva ve filtru - tedy např. i při přípravě espressa z pákového i automatického kávovaru.

    Náš tip: Pořiďte si moka konvičku.