+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Keňa Kiajibbi - zrnková, 250 g

    Doporučujeme na filtr
    Výběrová káva Keňa Kiajibbi - zrnková
    Černý rybíz | Třtinový cukr | Citrusová kůra

    Tohle už u nás nenajdete.

    Kávě rozumíme

    Hodně ji pijeme, ale taky o ní hodně víme

    Na nic nečekáme

    Objednávky do 15:30 posíláme ten samý den

    Pražíme si vlastní

    A fakt nám chutná, co vám?

    Máte nás rádi

    Nebo nám aspoň píšete krásné recenze

    14 let na trhu

    14 let na trhu a ještě nekončíme

    Exkluzivní výběrovka Exclusives

    Keňa Kiajibbi pochází z řady Exclusives, ve které najdete jen ty nejkvalitnější výběrové kávy. Každá z nich má svůj vlastní charakter. Světlé pražení nechává naplno rozvinout veškeré tóny ‒ včetně těch kyselých.

    Tady máte srovnání všech řad naší pražené kávy. Kdybyste si náhodou nebyli jistí, jestli je tohle váš šálek kávy.

    Chuť afrických dešťů

    Na rozlehlých plantážích Kiajjibi Estate pěstují místní farmáři především odrůdy SL28, SL34, Ruiru 11 a Batian, které byly přímo vyšlechtěny pro plantáže v Keni. Díky tomu zvládnou odolat i extrémním podmínkám východní Afriky. Bez toho, aniž by to negativně ovlivnilo jejich jedinečnou chuť.

    Region Kiambu, kde se plantáže nachází, má navíc jednu obrovskou výhodu. Patří totiž k nejúrodnějším oblastem v celé zemi. Káva tak čerpá sílu z půdy bohaté na živiny, vysoké nadmořské výšky (až 1 800 m n. m.) a pravidelných vydatných dešťů.

    Hlavní sklizeň, z které pochází i naše zrna, probíhá na 128,5 ha od března do dubna. Kávové třešně se oloupou a ještě před samotným čištěním se poprvé třídí. Jakmile se zbaví slupek, nechají se až 26 hodin fermentovat. Po promytí se pak zrna přesunou na slunce a tam prosychají v průměru 12 až 20 dní. Vzhledem k neustále měnícímu se klimatu i počasí se ale rychlost celého procesu nedá předem určit. Plantáže jsou tak pod neustálým drobnohledem.

    Co byste o kávě měli vědět?

    • Odrůdy: SL28, SL34, Ruiru 11 a Batian
    • Oblast: Kiambu, Keňa
    • Nadmořská výška: 1 500–1 800 m n. m.
    • Období sklizně: březen–duben
    • Metoda zpracování: promytá
    • Stupeň pražení: 90±5 Agtron (Very light brown)

    Jak tedy chutná?

    Výraznou svěžest černého rybízu nádherně vyvažuje sladkost třtinového cukru. Hořkost je takřka neznatelná, ale můžete zlehka cítit voňavou kůru citrusů. Tělo kávy je lehčí a díky výraznější kyselosti příjemně šťavnaté.

    Pro koho jsou Exclusives kávy?

    Pro toho, kdo chce to nejlepší (a hlavně výběrovou kávu). O zrnkách víme úplně vše – od původu po samotné zpracování. Světlé pražení pak dává vyniknout jejich přirozenému charakteru. Chuťové profily jsou tak různorodé a tóny často opravdu výrazné.

    Parametry

    Hmotnost
    Hmotnost: 250 g
    250 g
    Forma
    Forma: Zrnková
    Zrnková
    Kusy1 ks
    Balení
    Balení: Sáček
    Sáček
    ŘadaExclusives
    Acidita8/10
    Hořkost
    1/10
    Sladkost6/10
    Stupeň pražení1/8
    Země původuKeňa
    Druh100% arabika
    VlastnostiVýběrová
    Tělo5/10
    VýrobceAromaniac

    Káva si vás našla

    … protože jednou si najde každého. Vážně. Jen se musí vědět jak na ní. Zrnka u nás pražíme každý den po malých dávkách. To aby byla stále čerstvá. K vám se tak nedostanou žádná, která by byla starší než pár dnů. Nechceme vám totiž nabízet nic, co sami nepijeme. Proto si pečlivě vybíráme, co nám projde pražičkou a co se vám pak objeví doma v šálku.

    Pražírna Aromaniac

    Od roku 2007, kdy jsme s kávou začali, jsme (si) toho vypili až až. A právě otevření vlastní pražírny bylo to, co nám postupně začalo dávat větší a větší smysl. Skutečně totiž věříme, že chuti a vůni kávy může propadnout kdokoliv. A o to se teď staráme. Staráme se o to, aby si káva každého našla.


    Hodnocení (5)

    5
    5 hodnocení
    5x
    0x
    0x
    0x
    0x
    Markéta Marešová28. 2. 2023

    Jemná a zároveň plná chuť.

    Eliška Morávková27. 2. 2023

    Ze všech káv, kterou jsem si zde objednávala, je keňská káva má nejoblíbenější. Výrazná chuť, vyšší acidita, ale káva příjemná.

    Jaroslav Petránek27. 2. 2023

    Vynikající káva s vyšší aciditou při přípravě espresa.

    Dotazy a komentáře (0)