+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10–17:30)

    Kolumbie Javier Alvear - zrnková, 250 g

    Doporučujeme na filtr
    Výběrová káva Kolumbie Javier Alvear - zrnková
    Marakuja | Mango | Grep
    • Hmotnost

      250 g

    • Forma

      Zrnková

    • Balení

      Sáček

    Skladem 5 ks

    pošleme ještě dnes nebo

    549 Kč
    Kávě rozumíme

    Hodně ji pijeme, ale taky o ní hodně víme

    Na nic nečekáme

    Objednávky do 15:30 posíláme ten samý den

    Pražíme si vlastní

    A fakt nám chutná, co vám?

    Máte nás rádi

    Nebo nám aspoň píšete krásné recenze

    14 let na trhu

    14 let na trhu a ještě nekončíme

    Exkluzivní výběrovka Exclusives

    Kolumbie Javier Alvear pochází z řady Exclusives, ve které najdete jen ty nejkvalitnější výběrové kávy. Každá z nich má svůj vlastní charakter. Světlé pražení nechává naplno rozvinout veškeré tóny ‒ včetně těch kyselých.

    Tady máte srovnání všech řad naší pražené kávy. Kdybyste si náhodou nebyli jistí, jestli je tohle váš šálek kávy.

    Ztracený etiopský poklad z Kolumbie

    Kávové třešně kávy Kolumbie Javier Alvear

    Zní to jako oxymoron, ale fakt to tak je. Varietu Ají (v překladu chilli) objevil před pár lety malý kolumbijský farmář José Salazar na své plantáži. Zaujala ho peprná vůně při sběru kávových třešní, podle které neznámou odrůdu pojmenoval.

    Genetické testování ale proběhlo až v roce 2021. Potom, co se se svojí kávou umístil v roce 2021 na neskutečném 6. místě v Cup of Excellence. Zjistilo se, že se se nejedná o odnož klasické variety Bourbon, jak si všichni mysleli. Jde totiž o divokou a dosud neobjevenou odrůdu z Etiopie. Jak se ale dostala do Kolumbie tak není úplně jasné.

    Od sběračů k farmářům

    Otec kávového farmáře Javiera Alveara

    Javier Alvear byl původně 3. generací sběračů kávových třešní. Rozhodl se ale spojit síly se svým otcem Edmundem a bratrem a vymanit se z nikdy nekončící otrocké práce. Začínali pěstováním robusty. Brzy ale zjistili, jak moc je obchod s ní nefér. Přesedlali tak na náročnější arabiku.

    Na své 10hektarové rodinné farmě nejprve pěstovali jen Pink Bourbon. Jejich soused jim ale prodal semena nové variety, která podle něj měla potenciál. A nebyl to nikdo jiný než José Salazar s raritní odrůdou Ají. Celý proces fermentace a sušení zabere Javierovi dlouhých 162 hodin. Odměnou mu, a teď i nám, je čistý šálek se šťavnatou ovocnou chutí.

    Co byste o kávě měli vědět?

    • Odrůda: Ají
    • Region: Huila
    • Město: Pitalito
    • Farma: Finca Las Brisas
    • Farmáři: Javier (syn) a Edmundo Alvear (otec)
    • Nadmořská výška: 1 780 m. n. m.
    • Období sklizně: prosinec–březen
    • Metoda zpracování: fully washed (plně promytá)
    • Stupeň pražení: #85 Agtron (Very light brown)

    Jak tedy chutná?

    V šálku se vám rozvoní výrazné aroma lučního medu. Chuti pak dominuje sladkost manga a šťavnaté tóny marakuji. Hořkost je takřka neznatelná a projeví se až v grepové dochuti. Celkově je káva plná a chuťově čistá.

    Pro koho jsou Exclusives kávy?

    Pro toho, kdo chce to nejlepší (a hlavně výběrovou kávu). O zrnkách víme úplně vše – od původu po samotné zpracování. Světlé pražení pak dává vyniknout jejich přirozenému charakteru. Chuťové profily jsou tak různorodé a tóny často opravdu výrazné.

    Parametry

    Hmotnost
    Hmotnost: 250 g
    250 g
    Forma
    Forma: Zrnková
    Zrnková
    Balení
    Balení: Sáček
    Sáček
    ŘadaExclusives
    Acidita7/10
    Hořkost
    1/10
    Sladkost8/10
    Stupeň pražení1/8
    Země původuKolumbie
    Druh100% arabika
    VlastnostiVýběrová
    Tělo6/10
    VýrobceAromaniac

    Káva si vás našla

    … protože jednou si najde každého. Vážně. Jen se musí vědět jak na ní. Zrnka u nás pražíme každý den po malých dávkách. To aby byla stále čerstvá. K vám se tak nedostanou žádná, která by byla starší než pár dnů. Nechceme vám totiž nabízet nic, co sami nepijeme. Proto si pečlivě vybíráme, co nám projde pražičkou a co se vám pak objeví doma v šálku.

    Pražírna Aromaniac

    Od roku 2007, kdy jsme s kávou začali, jsme (si) toho vypili až až. A právě otevření vlastní pražírny bylo to, co nám postupně začalo dávat větší a větší smysl. Skutečně totiž věříme, že chuti a vůni kávy může propadnout kdokoliv. A o to se teď staráme. Staráme se o to, aby si káva každého našla.


    Hodnocení (1)

    5
    1 hodnocení
    1x
    0x
    0x
    0x
    0x
    Tomáš Rybín21. 11. 2023

    Skvělá káva. Za mě kyselost 9/10 a hůře se mi hledala sladkost, asi z důvodu intenzity ovocných tónů .

    Dotazy a komentáře (0)