250 g
Zrnková
Sáček
dostupné ihned
Hodně ji pijeme, ale taky o ní hodně víme
Objednávky do 13:30 posíláme ten samý den
A fakt nám chutná, co vám?
Nebo nám aspoň píšete krásné recenze
14 let na trhu a ještě nekončíme
Rwanda Gasharu pochází z řady Exclusives, ve které najdete jen ty nejkvalitnější výběrové kávy. Každá z nich má svůj vlastní charakter. Světlé pražení nechává naplno rozvinout veškeré tóny ‒ včetně těch kyselých.
Tady máte srovnání všech řad naší pražené kávy. Kdybyste si náhodou nebyli jistí, jestli je tohle váš šálek kávy.
Mycí stanice Gasharu se nachází v blízkosti horského pásu Rwanda-Kongo-Nil, nedaleko pralesa Nyungwe, jednoho z největších deštných lesů v Africe. V této výjimečné oblasti se farmářům daří pěstovat kávovníky ve výškách až 2100 m n. m. Zralé třešně jsou ručně sbírané, následně tříděné v plovoucích nádržích, fermentované po dobu 14 hodin na sucho a poté promývané v hustotních kanálech. Výsledná káva se suší až 20 dní na vyvýšených afrických lůžkách. Tato konkrétní šarže obsahuje pouze třídu A – zrna s výraznou strukturou, šťavnatým tělem a čistým chuťovým profilem. Celý proces doprovází pečlivá selekce, která eliminuje obávaný bramborový defekt který se čas od času v rwandských nebo burundských kávách může objevit.
Gasharu CWS spolupracuje s více než 1650 drobnými pěstiteli z regionu Nyamasheke, konkrétně z oblasti Macuba. Každý z nich přispívá svým dílem do jedinečného chuťového projevu kávy. Stanici vede Valentin Kimenyi, pro nějž je káva nejen obživou, ale i způsobem, jak podpořit místní komunitu. Věnuje se vzdělávání pěstitelů, distribuci nových kávovníků a péči o půdu pomocí kompostu a přírodních hnojiv. Farmy leží v nadmořské výšce 1600–2100 m n. m., v oblasti s kyselou půdou a průměrnými srážkami 1300–1400 mm ročně. Sklizeň probíhá od března do července a výsledný šálek odráží celou tuhle pečlivou práci.
Na filtru chutná tahle káva nejvíc od 5. dne po upražení. Díky velmi světlému pražení se plně rozvinou tóny rebarbory, malin a Earl Greye. Nejlépe si ji vychutnáte připravenou metodou pour over nebo v AeroPressu.
Chuť je svěží a šťavnatá s dominující rebarborovou aciditou a jemnou sladkostí malin. V dochuti se objevuje příjemná hořkost připomínající čaj Earl Grey, podtržená ovocně-javorovým aromatem. Tělo je plné a harmonické.
Hmotnost | 250 g |
Forma | Zrnková |
Balení | Sáček |
Řada | Exclusives |
Acidita | 8/10 |
Hořkost | 1/10 |
Sladkost | 5/10 |
Stupeň pražení | 1/8 |
Země původu | Rwanda |
Vlastnosti | Výběrová |
Tělo | 5/10 |
Metoda zpracování | Washed (promytá) |
Výrobce | Aromaniac |
… protože jednou si najde každého. Vážně. Jen se musí vědět jak na ní. Zrnka u nás pražíme každý den po malých dávkách. To aby byla stále čerstvá. K vám se tak nedostanou žádná, která by byla starší než pár dnů. Nechceme vám totiž nabízet nic, co sami nepijeme. Proto si pečlivě vybíráme, co nám projde pražičkou a co se vám pak objeví doma v šálku.
Od roku 2007, kdy jsme s kávou začali, jsme (si) toho vypili až až. A právě otevření vlastní pražírny bylo to, co nám postupně začalo dávat větší a větší smysl. Skutečně totiž věříme, že chuti a vůni kávy může propadnout kdokoliv. A o to se teď staráme. Staráme se o to, aby si káva každého našla.