+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Black Ivory - káva pasírovaná skrze slona

    Třicet dva kilogramy dovnitř, jeden ven. Nasládlá chuť bez hořkosti, pouhá čtyři místa na světě, kde je k dostání. O čem je řeč? O kávě, která po kávě cibetkové převzala na podzim roku 2012 žezlo nejdražší kávy světa a která je „vyráběna“ zažívacím traktem největšího suchozemského savce – slona indického.
    Black Ivory - káva pasírovaná skrze slona

    Seriál „Nejdražší kávy světa“
    Cibetková káva? Káva plná překvapení


    Slon indický

    Chuť experimentovat je člověku dána od nepaměti a nevyhýbá se ani kávě. Jistě znáte kávu cibetkovou, která prošla střevy ovíječe skvrnitého, malé šelmy známé jako cibetka. Někteří pěstitelé s dobrodružnou povahou experimentují i s kávou, jež prošla trávicím traktem ptáků nebo opic. Nyní přišel na řadu slon.

    Přesněji 30 slonů indických, žijících se svými ošetřovateli v útulku v severním Thajsku. Každý z nich denně spořádá třicet dva kilogramů kávových bobulí thajské arabiky, aby z nich nakonec „vyprodukovali“ přibližně jeden kilogram kávových zrn použitelných k dalšímu zpracování.

    Za vším hledej Kanaďana

    Káva Black Ivory Coffee, jak se sloní káva oficiálně jmenuje, není k dostání všude, ochutnat ji můžete pouze na čtyřech místech světa, a to v hotelích společnosti Anantara Resort na Maledivách a v Thajsku.

    Jak to všechno začalo? Historie sloní kávy se začala psát v Kanadě, kde se slony coby „výrobci“ luxusní kávy začal kolem roku 2000 experimentovat Blake Dinkin. Ten později své sloní aktivity přesunul do Thajska, kde dnes v útulku Golden Triangle Asian Elephant Foundation s třicítkou slonů „vyrábí“ již zmíněnou kávu Black Ivory, kterou dodává (zatím) výhradně hotelům Anantara.

    Chuť čokolády kořeněné muškátovým oříškem

    Sloní káva má dle těch, kdo ji okusili, jemnou chuť čokolády, kořeněné muškátovým oříškem. Zda chutná podobně jako káva cibetková? Prý je jemnější, podle znalců proto, že slon je na rozdíl od cibetky vegetarián, zatímco cibetka nepohrdne masitou stravou.

    Představili jsme si další z nejdražších káv světa. Lze jen hádat, zda bude sloní káva někdy tak populární jako Kopi Luwak (cibetková káva). Pokud ano, určitě ji zařadíme do nabídky hned vedle kávy cibetkové, která je mimochodem skutečně výtečná.