+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10–17:30)

    Cibetková káva? Káva plná překvapení

    Nesklízí se na plantáži, stojí hodně peněz a chutná tak, jako žádná jiná káva... Cibetková káva, známá také jako Kopi Luwak (kopi = indonésky káva, luwak = cibetka), je pro Evropana plná překvapení.
    Cibetková káva? Káva plná překvapení

    Seriál „Nejdražší kávy světa“

    • Black Ivory - káva pasírovaná skrze slona
    • Cibetková káva - Kopi Luwak

      Ani (kávové) zrno nazmar!

      Ani zrno nazmar. Pamatujete? Heslo socialistického zemědělství si mnozí z nás pamatují ještě na vlastní kůži. V Indonésii na konci 19. století, pokud je nám známo, žádné socialistické zřízení nebylo, přesto se mírně upravené heslo uplatnilo i tady. Ani (kávové) zrno nazmar! Ani takové, které prošlo trávicím traktem. Přesněji, střevy ovíječe skvrnitého, malé lasičky, kterou známe jako cibetku.

      Káva z výkalů? Neříkejte fuj, pokud víte málo.

      Pít kávu z exkrementů indonéské lasičky? Ohavnost? Jen na první pohled. Na pohled druhý zážitek, který jiná káva nanabídne, chuť, kterou kávomilové, kteří již měli tu čest, popisují jako velmi kořeněnou, s velice příjemnou a lehkou příchutí čokolády a karamelu.

      Samotných kávových zrn se nic, co by jen vzdáleně připomínalo trus, nedotkne, sběrači kávy vybírají zrna, která trávicím traktem cibetky prošla s neporušeným obalem. Za jedinečnou chuť je zodpovědný proces fermentace, kterým zrna v trávicím traktu cibetky projdou - fermentovaná zrna ztratí svoji přirozenou hořkost, po vyloupání a pražení získají jemnou chuť.

      Proč je cibetková káva tak drahá?

      Kilogram kávy Kopi Luwak se na trhu prodává přibližně za 1 000 dolarů. Cenu určuje především fakt, že cibetky se kávovými zrny živí pouze ve volné přírodě, v zajetí často ztrácí o kávu zájem – pokusy cibetky chovat končily nezdarem. Z tohoto důvodu se cibetkové kávy každoročně vyrobí pouze několik set kilogramů. A čeho je málo, to bývá drahé.

      Teprve v poslední době se začíná chov dařit. Což je pro milovníky netradičních druhů káv jistě dobrou zprávou.

      Z tohoto důvodu se cibetkové kávy každoročně vyrobí pouze několik set kilogramů. A čeho je málo, to bývá drahé.

      Jenže, je cibetková káva opravdu vždy... cibetková?

      Cibetková káva - Kopi Luwak

      Vzácné a drahé láká plagiátory. Cibetková káva není výjimkou. Především na internetu se často objevuje za „výhodnou cenu“. Bohužel, obsah „skutečné“ cibetkové kávy v pančované směsi je mezi 5-10 %.

      Levná ale může být i cibetková káva stoprocentní, a to pokud cibetka "k výrobě" použila robustu. Chuť takové kávy ovšem nebude nikdy tak výrazná jako v případě arabiky.

      Cibetková káva a my? Prodáváme 100% cibetku, 100% arabiku. Její název je cibetková káva Gayo Highlands Kopi Luwak a kávovníky, z nichž ji cibetky „sklízí“, rostou ve vysokých horách Gayo Highands na jihu indonéského ostrova Sumatra.