+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Chemie v káve

    Účinky kávy, pro které jsme si ji oblíbili, způsobují tři alkaloidy (z hlediska chemie se jedná o deriváty xantinu), z nichž nejznámější je určitě kofein. Ostatní dva mají mnohem menší zastoupení, ovšem alkaloid jménem teofylin má podobné účinky a v některých případech i výraznější. Třetím je teobromin, nejvíce je obsažen v kakau a na naši psychiku přímo vliv nemá. Je ovšem výrazným diuretikem. Všechny purinové alkaloidy mají mírně nahořklou chuť a tím přispívají k celkové chuti kávy.
    Chemie v káve
    Kofein má mnohem silnější stimulační účinek, především na činnost mozkové kůry, než ostatní metylxantiny.

    Účinky obou alkaloidů ve větších dávkách pociťujeme při dýchání, teofylin více než kofein povzbuzuje plyny oxidu uhličitého, který dráždí nervová centra v horní části míchy, řídící intenzitu našeho dechu. Za normálních okolností se u zdravých lidí, pijících tři šálky kávy denně, toto neprojeví.

    Velmi sledovaný je účinek kávy na žaludeční sliznici, káva zvyšuje vylučování žaludeční kyseliny a enzymů pepsinu, což má v normálním případě příznivý vliv na trávení, ovšem osoby trpící peptickými vředy jícnu, žaludku nebo dvanáctníku by se měly pití kávy vyvarovat a to platí i pro kávu bezkofeinovou. Nejde pouze o kofein, protože káva obsahuje i další látky, které vznikají při pražení a ty dráždí žaludeční sliznici.

    Jak už bylo zmíněno, kofein je spolu s dalšími látkami tlumícími bolest součástí některých analgetik. Častá bývá jeho kombinace s kyselinou acetylsalicylovou.

    Rozhodně bychom ale měli dávat pozor na vysoké dávky kofeinu, více než 1 g může způsobit bolest hlavy. V souvislosti s bolestí hlavy si zároveň musíme říci, že právě kofein bývá úspěšný při léčbě určitých typů migrén a to z toho důvodu, že způsobuje zúžení průsvitu mozkových cév takzvanou vazokonstrikci. Některé migrény způsobují povolení stěn cév v mozku a právě léky s kofeinem podporují stažení těchto cév.

    V případě astmatu má výrazný vliv teofylin, který působí na svaly ve stěnách průdušek, takzvaných bronchů. Při astmatickém záchvatu jsou bronchy staženy a kofein spolu s teofylinem je uvolňují. Teofylinové preparáty jsou proto součástí antiastmatik.

    Aby jakákoli látka mohla ovlivňovat činnost nervových, svalových nebo sekrečních buněk, je k tomu zapotřebí receptor, který podle potřeby reguluje aktivitu buněk různých orgánů. Receptory jsou tvořeny řetězci bílkovin a každá látka v těle má svůj receptor. Jejich prostřednictvím se v organismu předávají poselství mezi buňkami a díky tomu je v těle zajišťována celková rovnováha a harmonie. Velmi zjednodušeně lze říci, že díky receptorům přijmou buňky „vzkazy“ do svého nitra a tam se rozběhnou další děje, na jejichž konci je například požadované stažení nebo uvolnění svalové buňky, nervová buňka předá nebo zastaví signál a tak dále.

    Pokusíme se vysvětlit si, jak v těle za pomoci receptorů působí kofein. Látka, jejíž receptory kofein a teofylin používají, se nazývá adenosin a my už jsme ji zmiňovali v souvislosti s tím, že v těle působí jako přírodní uspávací prostředek. Z toho je patrné, že adenosin ovlivňuje řadu funkcí v mozku, cévách, ledvinách, plicích, imunitním systému a působí na náš metabolismus. Adenosin působí na své receptory a aktivuje je, naopak kofein se na receptoru usadí a opět velmi zjednodušeně lze říci, že účinek nevyvolá, ale svou existencí mu zabrání v jeho činnosti. V řadě funkcí působí adenosin a kofein opačně, což se v mozku projeví tak, že adenosin působí tlumivě a snižuje srdeční činnost. Kofein nepůsobí jen na jednom místě, tedy na receptorech adenosinu, ale snižuje také aktivitu enzymu s názvem fosfodiestenáza a uplatňuje se v procesech uvnitř buňky, což způsobuje stimulaci dýchání.

    Věda jde neustále kupředu a tak výzkum mechanismů, kterými dosahují kofein a teofylin svých účinků pokračuje dále. Podle mnoha výzkumných prací bylo zjištěno, že na organismus kromě těchto sloučenin působí ještě více než dvě stě dalších chemických látek. Vzhledem k této skutečnosti se výzkumné týmy celého světa snaží rozpoznávat účinky těchto látek na zdraví člověka.