+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Espresso, latte nebo piccolo. Umíte si objednat kávu?

    Jak se zatváříte, když si v restauraci objednáte svíčkovou a dostanete kotletu? Asi ne právě nadšeně. Že si hovězí s vepřovým číšník nesplete? A proč si plete caffè latte a latte macchiato? A proč vám namísto ristretta přinesl espresso a říká mu piccolo?
    Espresso, latte nebo piccolo. Umíte si objednat kávu?

    Objednat si kávu v kavárně, cukrárně nebo restauraci? Někdy je to radost, jindy boj. Když se servírka s nevinným úsměvem zeptá, zda si dáte piccolo nebo espresso, je něco špatně. Piccolo se v kávové terminologii nevyskytuje. Přesněji – piccolo jako druh kávového nápoje neexistuje. Piccolo je espresso.

    A co dostanete, když si objednáte třeba caffè latte nebo cappuccino? Náš stručný výkladový slovníček poradí.

    Espresso

    Espresso

    Rychlý, spěšný, chci to hned. Tak lze z italštiny přeložit jméno pro nejrozšířenější kávový nápoj Evropy. Dle standardů světových kávových asociací se připravuje ze 7 g kávy, dnes se nicméně doporučuje použít o trochu více - 8-10 g. Důvod? Nově se považuje za lepší upravit množství tak, abychom u každé konkrétní kávy maximálně využili její potenciál. Standard nestandard.

    Při přípravě espressa protéká voda namletou kávou 20-30 vteřin při tlaku 9 barů a teplotě cca 90 °C. Obsah espressa v šálku je 25 - 35 ml, podává se v tzv. demitasse šálku (objem 60-90 ml). Čas, teplota i množství se opět přizpůsobují samotné surovině, aby byl výsledný nápoj co nejchutnější.

    Cokoli jiného není espresso.

    Ristretto

    Příprava je stejná jako u espressa, potřebujete 7-10 g čerstvě mleté kávy. Rozdíl je v množství výsledného nápoje – zatímco espresso má objem mezi 25-35 ml, ristretto je poloviční a jednou tak silné. I ristretto vám přinesou v demitasse šálku.

    Espresso doppio

    V českých kavárnách jej leckdy potkáte s jedním p uprostřed. Správně jsou dvě. Doppio znamená dvojitý. Doppio je dvojité espresso ze 14-20 g kávy. Při jeho přípravě protéká kávovarem voda 20-30 vteřin při tlaku 9 barů a teplotě 90 °C. Objem doppia v šálku je cca 60 ml, podává se buď v demitasse šálku nebo v šálku na cappuccino (150-180 ml).

    Cappuccino

    Cappuccino

    Ve špatné kavárně vám jej přinesou se skořicí na rychle mizející mléčné pěně. V dobré se zeptají předem, zda si chcete kazit chuťový zážitek či nikoli, případně tam skořici nemají vůbec. Skořice totiž spolehlivě přehluší chuť sebelepší kávy.

    Při přípravě cappuccina tak, jak je dnes podáváno v moderních kavárnách, se používá cca 30 ml kávy (espresso nebo dvojité ristretto) a mléko vyšlehané při teplotě 60-75 stupňů Celsia (údaje se různí) do mikropěny. Cappuccino dostanete v šálku o objemu 150-180 ml, naplněném po okraj. A jak už jsme zmínili – bez skořice, prosím!

    U nás je zatím stále známější klasická verze cappuccina, kdy je káva v šálku s teplým mlékem a mléčnou pěnou navrch, všechny složky pak vytvoří tři vrstvy. Objemy u této verze zůstávají stejné.

    Caffè latte

    S krátkým e na konci – mléko se italsky řekne latte, nikoli latté. Mimochodem, pokud si například v Itálii objednáte tuto kávu pouze slůvkem latte, možná se na vás číšník podívá možná s údivem ve tváři: opravdu chcete pouze sklenici mléka? Caffè latte je směsí 30 ml kávy (espresso nebo dvojité ristretto) a 210 či více ml mléka, vyšlehaného při teplotě 58-70 stupňů Celsia (údaje se různí) do podoby mikropěny. Podává se v šálku o objemu 280 ml a více. Opět nezapomeňte zapomenout na skořici.

    Latte macchiato

    Latte macchiato

    Latte macchiato je nápoj servírovaný ve sklenici s objemem alespoň 250 ml, většinou s jasnými vrstvami kávy (opět espresso či dvojité ristretto), mléka a mléčné pěny. Připravuje se našleháním mléka, které se nalije do sklenice a po chvíli se od něj oddělí mléčná pěna. Vlitím kávy vznikne ve sklenici třetí vrstva.

    Zda jsou všechny tři vrstvy stejně vysoké? Ne, to je další kávový mýtus. Správné latte macchiato má jen nízkou pěnu, většinu nápoje tvoří mléko.



    Na závěr je nutno dodat, že ani u espressa, ani u ostatních kávových nápojů, nejsou uváděné hodnoty objemu, času a množství žádným dogmatem a drobné odchylky jsou povoleny, je-li to ku prospěchu výsledného nápoje. Pro espresso sice byly dány jasné standardy, avšak s postupem času se vyvíjí a upravují.