+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10–17:30)

    Pašerák kokainu v kávě se mstí

    Plechovka kávy, ve které byl kokainOdsouzený pašerák kokainu z Kolumbie Václav Novotný-Urban plnil před více než deseti lety přední stránky novin. Nyní vrací úder dvěma korunním svědkům ve svém případu, bývalým prodejcům kávy, a to paradoxně přímo z českého vězení. Oba žaluje o milionové částky. Chce po nich peníze za kávu, se kterou tehdy kokain do České republiky putoval. Celý náklad přitom policie zabavila a zničila.

    Tento článek již není běžně přístupný, je tedy velice pravděpodobné, že obsahuje neaktuální a neplatné údaje!

    Jiří Havlíček z Pardubic pracoval pro Novotného-Urbana a jeho pražírnu kávy v Opočně jako prodejce. V roce 1996 mu Urban poslal z Kolumbie 10 tisíc plechovek kávy. Teď po něm chce zaplatit přes 33 tisíc amerických dolarů, což s úroky činí přes 5 milionů korun. "Absolutně nemá žádný nárok, protože nemá žádný doklad. Já jsem tu zásilku kávy nechtěl, já jsem tu zásilku odmítl a nepřevzal," brání se Havlíček. Káva totiž byla nekvalitní a neprodejná.

    Václav Novotný-Urban Dealer Pavel Zítko z Opočna je na tom hůř. Soud Urbanův požadavek na víc než dva miliony uznal a na Zítka je nařízená exekuce. Přišel o les, dražit se má jeho dům. "Oni mě k soudu ani nepozvali. Oni po mně chtěli pouze vyjádření, já jsem spolehl na účetního, ten tam nic neposlal, čili okresní soud to vyřešil tak, že s tím souhlasím a hotovo," rozčiluje se Zítko. Kávu pro Zítka policie v roce 1997 zabavila a zničila - bylo v ní totiž 60 kilogramů kokainu. Havlíček a Zítko detektivům pomohli. Když Kolumbie Urbana vydala, v roce 2001 svědčili před soudem. Za kokain dostal Urban trest 14 a půl roku vězení. Pašerák teď svědkům úder vrací.

    Jeden ze zákonodárců, poslanec Daniel Petruška (ODS) požádal ministra spravedlnosti, aby jim pomohl. "Pokud nebudou opravné prostředky ve smyslu zvrácení rozhodnutí soudů, potom bych se přimlouval za to, aby tomu dotyčnému někdo poradil podat žalobu na stát a požadovat od státu odškodnění," myslí si Petruška.

    Příběh kolumbijské kávy bude pobočka Krajského soudu v Pardubicích znovu rozplétat 1. června.

    Zdroj: ČT24