+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Plísně a káva

    Součástí života se staly plísně, provázející člověka na každém kroku, vyskytují se ve většině běžných potravin a jsou obsaženy ve všech biologických formách. Plísně ochratoxiny, aflatony a mykotoxiny mohou způsobit vážné zdravotní problémy, při nadměrném požití i smrt. Proto musí být plody s možností výskytu těchto látek testovány na jejich přítomnost ve specializovaných zkušebnách.
    Plísně a káva

    Nejinak je tomu i u kávy, u níž se během pěstování a zpracování mohou vyskytnout faktory, zapřičiňující výskyt plísní. Káva napadená plísněmi může způsobit zahuštění střev a toxikaci organizmu.
    Přebujením plísní v těle, ke kterému dochází i nadužíváním antibiotik, trpí dnes značná část obyvatelstva. Jedná se o tzv. candidózu, která je důsledkem nedostatečného vyčištění organizmu. Pro upravení střevní mikroflóry se podávají tzv. probiotika (mléčné bakterie, bifidus activ aj.)

    Uvedenému stavu lze předejít konzumací kvalitních a prověřených potravin. Také při výběru kávy je třeba orientovat se na kvalitnější druhy. Kritéria vysoké kvality splňuje káva Arabika, pocházející z ušlechtilých odrůd pěstovaných v nadmořské výšce okolo 1500 metrů, zpracovaných náročnější tzv. "mokrou" metodou, při níž je káva praná a fermentovaná.

    Právě kávy z vysokohorských oblastí jsou považovány za nejkvalitnější, už způsob jejich pěstování minimalizuje obsah škodlivin a následné zpracování dává záruku nejlepší kvality. Tyto kávy jsou certifikované a nesou označení SHG - Strickly High Grown.

    Na obrázku je vyobrazena plesnivá zelená káva před pražením. Pokud se káva netestuje v laboratoři, tak zákazník nemá možnost poznat, jestli káva byla upražena z kvalitní nebo plesnivé kávy. U levných druhů je možné, že káva byla upražena z nekvalitních (i plesnivých) zrn, která byla následně aromatizována, aby voněla a chutnala jako káva kvalitní.