+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10–17:30)

    Recept: Irská káva

    Letošní zima má sice do pořádné zimy daleko, neznamená to ale, že občas není potřeba zahřát se dobrým horkým nápojem s kapkou alkoholu. Pro ty, koho už omrzela klasika v podobě grogu, máme recept na pravou irskou kávu, která v těchto dnech (25. leden) slaví narozeniny.
    Recept: Irská káva
    Pravá irská káva

    Pravá irská káva se přitom od „irské kávy“ (uvozovky jsou na místě), kterou vám ve většině kaváren a restaurací v tuzemsku připraví, liší přímo diametrálně. Espresso nebo dokonce turek s trochou whiskey (často ne irské) a čepicí šlehačky ve spreji jsou vše jiné, jen ne irská káva.

    Nejdříve pohled do historie

    Podobně jako historie dalších oblíbených kávových specialit (třeba slavné řecké frappé) vznikla i irská káva náhodou. Poprvé ji připravil Joe Sheridan v letištní restauraci ve Foynes v hrabství Limerick na západě Irska. Právě odtud se jednoho dne roku 1942 vznesl hydroplán, který mířil do Ameriky. Nedoletěl, špatné počasí jej vrátilo zpět.

    Když letoun dosedl, Joe nabídl prokřehlým cestujících kávu, do které přidal pravou irskou whiskey. Když se prý jeden z cestujících zeptal, zda jde o kávu brazilskou, Joe odpověděl: „Nikoli, toto je irská káva.“ Toto jméno už jí zůstalo napořád.

    Slávy se dočkala irská káva až v San Franciscu

    Do Foynes létaly na irskou kávu celebrity celého světa  – herec Cary Grant či profesionální revolucionář Che Guevara. O její rozšíření do celého světa se ale zasloužil až cestovatel a novinář Stanton Delaplane, který ji představil v roce 1952 tehdejšímu majiteli kavárny Buena Vista Cafe. Irská káva brzy poté dobyla Ameriku, posléze pak celý svět.

    Vyzkoušejte si pravou irskou kávu doma

    • Vezměte sklenici o objemu cca 230 ml a nahřejte ji nalitím (a vylitím) horké vody.
    • Vložte do sklenice 2 lžičky třtinového cukru a zalijte jej čerstvě připravenou filtrovanou kávou (z aeropressu, z french pressu, z dripperu, ...).
    • Nechte cukr rozpustit a přidejte 3–4 cl pravé irské whiskey. Jakou pořídit? Například značky Jameson nebo Tullamore Dew.
    • Vezměte 30% smetanu a vyšlehejte ji tak, aby byla stále trochu tekutá. Takto připravenou smetanu pak pomalu a přes lžičku (aby se „neutopila“) nalijte na kávu, aby vytvořila vrstvu vysokou cca 2 cm.
    • To je vše. Máte pravou irskou kávu.

    Jak podávat? Hlavně nemíchat!

    Irská káva se pije tak, že přes vrstvu chladné a tučné smetany „srkáme“ horkou kávu s alkoholem. Každý jiný způsob vás připraví o požitek, který v kávovém světě nemá konkurenci.

    Užijte si jej a nezapomeňte – 25. ledna má irská káva svátek!