+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Vzpomínky na dobrou kávu I.

    Do Balíren obchodu jsem nastoupil na podzim 1963 do čerstvě zřízeného oddělení řízení kontroly jakosti. Částí oddělení byla i laboratoř. V té době měla firma za sebou teprve pětiletou cestu. Vznikla v roce 1958. Od roku 1951 se začala v krajských státních podnicích potravinářského obchodu vyčleňovat činnost nesouvisející přímo s prodejem potravin a následně spojením krajských podniků Skladiště, pražíren kávy a arašídů a stáčíren vína z dovozu pracujících v rámci obchodu s potravinami vznikl k 1.1.1954 celostátní podnik Vinné sklepy, pražírny a balírny řízený Hlavní správou velkoobchodu potravinářským zbožím.
    Vzpomínky na dobrou kávu I.


    Vznik podniku vyvolala, mimo jiné, potřeba baleného zboží pro začínající samoobsluhy. Pracovní náplň podniku vystihuje název, ale je třeba zdůraznit, že zpracovávané suroviny byly převážně z dovozu. Do roku 1958 proběhly malé změny (stáčení vína bylo převedeno potravinářskému průmyslu) a firma v této celostátní podobě pracovala až do privatizace, organizačně začleněna pod Potravinářský obchod - generální ředitelství (PO -GŘ) v rámci Ministerstva vnitřního obchodu.


    Mimo kávy zpracovávaly Balírny obchodu čaj, neloupané a loupané arašídy, celý sortiment suchých plodů a koření, sušenou zeleninu, instantní nápoje, rýži, luštěniny a a pekly zmrzlinové kornouty a to v celkem devíti výrobních závodech, v Praze, Roudnici nad Labem, Varnsdorfu (+Liberec a Chřibská), Jihlavě (+Jemnice a Pacov), Valašském Meziříčí (+Olomouc), Bratislavě, Trnavě a Popradě (+ Spišská Belá).

    Nákup zelené kávy zajišťoval KOOSPOL PZO za zdroje PO GŘ, uvolňované Státní plánovací komisí nikoliv v hodnotové podobě, ale v takovém množství, aby bylo možno nakoupit plánované kvantum.

    Tento mimořádný způsob přidělování deviz dával Balírnám obchodu mimořádné možnosti řízení kvality vyráběné kávy.

    Zelená káva se pražila v Praze-Vysočanech, Liberci, Jihlavě, Valašském Meziříčí, Bratislavě, v Popradě a od roku 1972 v Roudnici nad Labem.


    Začátkem šedesátých let se přivezla první káva z Kuby a její zpracování vyvolalo celostátní vlnu nespokojených zákazníků, protože její vlastnosti se značně lišily od ostatních v té době nakupovaných a zpracovávaných káv. Tyto hromadné reklamace a snaha výrobce ovlivňovat předem kvalitu vyráběné kávy vedly k tomu, že v roce 1964 se podařilo s nadřízenými složkami dohodnout nákup zelené kávy podle jednotných receptur. Do té doby bylo na dovozci, aby s “péčí řádného hospodáře” pro nás nakupoval zelené kávy, které považoval za vhodné z hlediska ceny a kvality a každý výrobní závod měl pro jednotlivé vyráběné druhy stanovenou cenu, do které se směs musela vejít. V roce 1965 zavedené jednotné receptury však dovozce zavazovaly, že v rámci jednoho kalendářního roku pro nás přiveze pro výrobu kávové směsi značky

    "Výběrová směs” (později přejmenované na “Standard”, které se po celou dobu vyrábělo více než 80%) obsahovala:

    65% zelené kávy Santos NY4, nebo jiné neprané arabiky v obdobné kvalitě,
    30% praných arabik z 1., nebo 2.skupiny jakosti
    a maximálně 5% robust.

    Jednotlivé výrobní závody - pražírny byly od té doby povinny jednotné receptury dodržovat !


    V průběhu let se tyto poměry mírně měnily, podle toho jak a kdy jsme jako stát měli hluboko do kapsy, nebo jak se měnila politická vůle to té kapsy sáhnout, ale i v nejhorší situaci se do Standardu dávalo nejvýše:

    45% robust,
    nejméně 10% praných arabik 1. jakosti
    a nejméně 45% arabik 2.jakosti.


    O takových recepturách si dnešní starší kafaři mohou nechat jenom zdát a mladí nechat vyprávět.
    V dnešní době se káva "standard směs" skládá z nejhorších robust, které lze koupit.
    Káva, která dříve byla nazývána standardem je nyní nabízena v obchodech a kavárnách jako káva výběrová nebo speciální.

    Víte co vlastně v dnešní době pijete? Článek zde:

    stará pražička kávy

    Zdroj: Muzeum Olomouc - výstava o kávě 1999