+420 277 277 949Po–Pá: 8:00–16:30
(prodejna 10:30–13, 14–18)
    Kávová akademie

    Víte jakou kávu pijete?

    Znalost naše, o mnohé zkušenosti obohacená, nám dovolila zorientovat se na trhu káv a nalézt tak pro chuťové buňky ty nejlepší a nejchutnější kávy na soudobých plantážích dostupné. A proto, abyste se mezi kávami spotřebiteli dnešnímu nabízené lépe zorientovati mohli, sepsali badatelé naši práci níže uvedenou…

    Víte jakou kávu pijete?

    Problémem na dnešním trhu s kávou není nedostatečná šířka dostupného sortimentu, je tomu právě naopak. Pokud člověk nemá svou oblíbenou značku, po které neomylně sáhne, tak se těžko ve všech druzích a značkách orientuje.

    Pro každého spotřebitele je jedním z nejdůležitějších údajů na etiketě kávy údaj o jakostní skupině kávy (dříve se kvalita rozeznávala podle označení písmeny „a“ až „d“, přičemž „áčko“ bylo nejkvalitnější). Dnes se jedná, zda se jedná o druh arabika nebo robusta, případně zda jde o směs obou druhů s procentním zastoupením jednotlivých druhů. Tento údaj lze velmi lehce zjistit na obalu kávy. I v případě napsání, že jde o 100 % arabiku, musíme ale počítat s tím, že se jedná o směs s minimálním zastoupením robusty. Někteří výrobci i do káv označených 100% arabika přimíchávají kávu robusta.

    Při nákupu je dobré dát pozor na to, že některé firmy „nehrají fér“ – na etiketě uvedou 100 % káva , ale tato hodnota nikterak nevypovídá o kvalitě a druhu kávy, podle pravidel by mělo být uvedeno 100 % arabika. Nebo 80% arabika, 20% robusta apod.

    Káva druhu arabika má nepříliš hořkou, sametově jemnou chuť. Zato robusta chutná sice hutněji, ale je bez příjemného aromatu a chutná hořce. Obvykle se jedná o kávu nevalné kvality používané kvůli ceně. Nejkvalitnější robustu můžeme sice srovnat s běžnými arabikami, ale takovou robustu je téměř nemožné v běžném obchodě sehnat. Běžně se prodávají nejhorší robusty s příměsí arabiky, aby káva trochu „chutnala“ a zároveň byla levná.

    Jednoduše řečeno prodává se vlastně odpad, který by člověk znalý za normálních okolností ani nepil.

    Přimíchávání robusty do směsí káv značně snižuje koncovou cenu, ale káva je akorát hutnější a méně aromatická. Další faktem, který hraje pro použití kávy Robusta při neférovém prodeji je, že stará robusta vytvoří pěnu na espressu skoro pokaždé, zatímco stará arabika tuto pěnu nevytvoří nikdy a zákazník by tak poznal, že se jedná o starou kávu.

    Níže se podívejte na kávu v surovém stavu. Kvalitní káva Arabika a nekvalitní káva Robusta.

    Arabika je stejnoměrná, stejnobarevná káva. U kávy Robusta jsou patrna špatná zrna, tzv. lišky. Jediné takové zrno může zkazit celou várku kávy. Další příměsy jako kamení, větvičky apod. ani nezmiňujeme.

    Víte tedy co vlastně pijete?

    nekvalitni kava

    Sdílejte

    Výběr kávy a příslušenství

    Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?

    Před přípravou kávy

    Jak kávu skladovat, mlít a na co si dát pozor?

    Espresso a nápoje z něj

    Jak si udělat espresso, cappuccino nebo caffè latte?

    Alternativní způsoby přípravy kávy

    Od french pressu až po ledovou kávu