+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Recept: Rüdesheimer Kaffee

    Káva a alkohol. Kombinace, která má svoje místo v kávové tradici většiny zemí světa. Kávu irskou a mexickou jsme si společně už připravili, tentokráte se vydáme mnohem blíž. K našim západním sousedům – do Německa.
    Recept: Rüdesheimer Kaffee
    Rüdesheimer Kaffee

    Právě tady má totiž svůj domov kávová specialita Rüdesheimer Kaffee, nápoj zajímavé chuti i historie, ve kterém má důležité místo jeden z nejznámějších alkoholických nápojů v Německu – brandy Asbach Uralt. Ta se pálí v Rüdesheimu (odtud i název kávy), oblíbeném turistickém cíli na Rýnu, od roku 1892. Do horkých míchaných nápojů se pak přidává už téměř celé století.

    Na začátku byla „brandy čokoláda“

    První pokusy vytvořit horký míchaný nápoj, jehož součástí by byla brandy Asbach Uralt, se datují do doby kolem roku 1920. Tehdy bylo nepřípustné, aby ženy pily na veřejnosti alkohol. Rodinná palírna Asbachů problém vyřešila po svém – zavedla tzv. brandy čokoládu, horký nápoj s alkoholem pro ženy, který nebudil veřejné pohoršení.

    Do kávy přidal slavnou brandy poprvé Hans Karl Adam, ve své době známý televizní šéfkuchař, v roce 1957. A od té doby si kombinace čerstvě připravené kávy, brandy Asbach Uralt, šlehačky a čokoládových hoblin, získala popularitu v „rodném“ městě i ve světě. Nejen pro svoji chuť, nýbrž i pro přitažlivý způsob přípravy, kdy číšník připraví kávu před vámi přímo na stole, včetně zapálení brandy na samém začátku.

    Nechystáte se do Německa, ale přesto si chcete Rüdesheimer coffee vychutnat? Připravte si ji doma.

    Jak na to?

    Potřebujete čerstvě připravenou horkou kávu, nejlépe filtrovanou, cukr, smetanu a čokoládové hobliny. Rüdesheimer coffee se podává ve speciálních porcelánových šálcích, určených přímo pro tento druh nápoje, dobře poslouží i sklenice na kávu irskou nebo sklenice na latte macchiato (musí však odolat teplotě hořícího alkoholu).

    • Do sklenice dejte tři kostky cukru a jednu lahvičku předehřáté Asbach Uralt Brandy (0,04 l) – v této velikosti je k dostání i v tuzemsku.
    • Brandy zapalte a dobře rozmíchejte s cukrem.
    • Po přibližně jedné minutě oheň uhaste a nalijte do šálku čerstvě připravenou filtrovanou kávu cca 2 cm pod okraj.
    • Ozdobte šálek čepicí lehce vyšlehané smetany doslazené vanilkovým cukrem a čokoládových hoblin.

    Rüdesheimer coffee si nejlépe vychutnáte „srkáním“ horké kávy přes vrstvu chladné smetany.