+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Historie french pressu. Začínáme nový seriál ze světa kávy

    Po seriálu „Jak připravit kávu“ k vám přicházíme se seriálem dalším. Tentokrát se společně vydáme proti proudu času do historie oblíbených kávovarů. Napoprvé se vydáme do italského Milána a francouzské Provence. Za french pressy.
    Historie french pressu. Začínáme nový seriál ze světa kávy

    Seriál „Historie kávovarů“
    Historie moka konvičky
    Historie vacuum potu: Zapomenutá a znovu objevená alchymie
    Historie dripperu: Krása jednoduchosti


    French press. Nebo také kafetiéra, press pot či piston. Geniálně jednoduchý způsob, jak připravit výtečnou „kávu bez lógru“. Jen ve Spojených státech se každým rokem prodají více než 2 miliony těchto kávovarů, v Evropě tomu není jinak.

    Stále větší oblibu si french press získává i u nás. Není divu – připravit chuťově výbornou kávu v něm zvládne i začátečník. Zajímá vás, jak, kdy a kde se french press začal používat?

    Francouz, který se narodil v Itálii

    Byť svým názvem naznačuje, že je doma ve Francii, není tomu úplně tak. První patentovaný french byl vyrobený v Itálii v roce 1929, kdy jej v Miláně zkonstruoval Attilio Calimani. Jeho french press měl kovové tělo, ze stejného materiálu bylo i sítko.

    Komerční úspěch přišel záhy – na začátku třicátých let začal prodávat french press pod značkou Melior další Ital Faliero Bondanini, který vyráběl pod french pressy ve společnosti Martin S. A., pod kterou později přešel i původní Melior.

    Sedmdesátá léta – nástup značky Bodum

    Sedmdesátá léta znamenala nástup french pressů značky Bodum – společnost s dánsko-švýcarskými kořeny se dala na cestu lehké extravagance, její kávovary byly barevné. U zákazníků slavily úspěch, během několika let firma prodala přes 50 milionů french pressů po celém světě. Největším producentem french pressů je Bodum dodnes, v roce 1982 pod jeho křídla přešla i firma Martin S. A., výrobce legendárního Melioru.

    Dalším významným producentem je například britský La Cafetiére, který se v roce 2010 spojil s holandským výrobcem Randwyck a v roce 2014 zařadil do porfolia celosvětového gigantu na poli kuchyňských potřeb Lifetime Brands. Pod něj spadá se svými french pressy také britská značka Kitchen Craft, široký sortiment french pressů najdete také v nabídce britských Premier Housewares.

    A proč je french press vlastně „francouzský“, když pochází z Itálie?

    Podle tradice má objev french pressu „na svědomí“ jistý Francouz z Provence, který si procházky po kopcích rodného kraje zpestřoval šálkem kávy. Tu připravoval tak, jak bylo tehdy zvykem – namletou kávu zalil vroucí vodou (připravil tak „českého turka“). Jednou ale nalil vodu do šálku, do kterého zapomněl nasypat kávu. Nasypal tedy kávu do vody. S krustou, kterou káva na šálku udělala, si poradil po svém – stlačil ji sítkem, které pořídil od kolemjdoucího muže. První „french press“ byl na světě.

    Zdali je historka pravdivá či není, necháme na vás, nicméně první kávovary, které používaly při extrakci kávy stejný princip jako dnešní french pressy, spatřily světlo světa skutečně již v 19. století.

    Hned v roce 1800 zkonstruoval kávovar pracující na principu filtrace kávy přes sítko Francouz Jean Baptiste de Belloy-Morangle, v roce 1852 pak Mayer a Delforge přišli s jeho dalšími úpravami. Pokusy všech ale skončily nevalně – použité materiály činily filtraci nepříliš přesnou, což se podepsalo na chuti připravené kávy.

    A pak již přišel zmíněný Attilio Calimani a french press si, stejně jako mnoho dalšího ze světa kávy, přivlastnila Itálie, aby se odtud pak postupně rozšířil do celého světa.