Melte ji vždycky těsně před přípravou, aby zbytečně nepřicházela o chuť a aroma. Do french pressu se hodí káva hrubě mletá, jinak vám částečky projdou kovovým sítem. Což tak úplně nechcete. Strukturou by měla připomínat hrubozrnnou mořskou sůl.
Množství se bude odvíjet od objemu vody. Na 100 ml tak přijde cca 6–7 g namleté kávy.
Vařit dejte tolik vody, abyste s ní french press naplnili. A k tomu navíc ještě objem, který budete používat k samotné přípravě kávy. Hned zjistíte proč.
Jakmile se voda dovaří, nalijte ji do prázdného french pressu a nechte chvíli odstát. Díky tomu nebude voda určená k extrakci tak rychle ztrácet svoji teplotu.
V ideálním případě vám bude všechno dokonale navazovat. Mezitím, co se bude french press nahřívat, zbylou vodu nechte v konvici. Použijete ji totiž na samotnou přípravu. Jen musí trochu zchladnout – cca na 90 °C. Což při pokojové teplotě zabere asi půl minuty.
Vodu z french pressu vylijte a nasypte do něj nahrubo mletou kávu. Zalijte ji horkou vodou (to je ta, co jste si ještě nechali v konvici) tak, aby byla káva těsně ponořena. Tím dojde k jejímu spaření.
Spaření (odborně preinfuze, anglicky blooming) pomůže z kávy dostat zbytkový CO2, který vzniká při pražení. Díky tomuhle jednoduchému kroku dostanete z chuti maximum. Čím čerstvěji pražená káva, tím delší proces spaření. Většinou stačí 20 až 45 sekund.
Po chvilce french press dolijte do požadovaného objemu. A zamíchejte.
Zkontrolujte, že je píst se sítkem vytažený nahoru a french press zavřete. Ať zbytečně neuniká teplo.
Po cca 4 minutách pomalu stlačte píst. Tím dojde k oddělení sedliny od nápoje. Hned poté kávu přelijte, ať nedojde k jejímu přeextrahování.
Už to skoro máte. Teď už stačí jen nechat kávu cca 2 minuty odpočinout a můžete pít.
Experimentujte, zkoušejte. Nedržte se dogmaticky čísel a uvedených hodnot. Je to zkrátka jen doporučení, tzv. „best practice“. Různým kávám budou slušet různé postupy. A hlavně, každý máme jiné chutě.
Tuhle radu najdete v našich článcích často. Má to jeden jediný důvod – dává totiž smysl. A právě díky ní si vás ta vaše milovaná káva najde.
Jak se káva pěstuje, zpracovává a praží?
Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?
Jak kávu skladovat, mlít a na co si dát pozor?
Jak si udělat espresso, cappuccino nebo caffè latte?