+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10–17:30)
    Kávová akademie

    Jak vybrat french press?

    Dobrou kávu v něm dokáže připravit snad úplně každý. Proto si taky získal naše srdce i chuťové pohárky. Jenže jak vybrat french press, aby vyhovoval a nezůstal zavřený ve společnosti ostatních nevyužívaných přístrojů? Co si totiž budem povídat, v každé domácnosti nějaká taková schovka je. A přitom si to stačí před pořízením všechno trochu promyslet.
    Jak vybrat french press?

    Na objemu záleží

    Kávy sice není nikdy dost, ale nemá smysl si ji připravovat do foroty. Zbytečně pak totiž ztrácí chuť. Proto zvažte, kolik jí najednou reálně vypijete. A taky pro kolik lidí většinou kávu vůbec připravujete.

    Klasicky se káva z french pressu podává v šálcích o objemu 100–150 ml. Je totiž chuťově docela výrazná a celkově silná. Kávu pro 2 až 3 lidi tak jednoduše připravíte ve french pressu na 3 šálky. Jestli ale kávu běžně pijete spíš z třídecáků, sáhněte po větším objemu. S litrovým přístrojem na 8 šálků si už snad vystačíte.

    Na doma nebo na cesty?

    Otázka, která hraje obrovskou roli při volbě materiálu. Jestli máte v plánu nosit french press všude s sebou, určitě zvolte nerez. Ten vydrží i drsnější zacházení a nehrozí jeho poničení.

    Naopak u modelů ze skla zase oceníte, že na kávu vidíte. Přípravu tak budete mít stoprocentně pod kontrolou – alespoň tou vizuální. Horkou vodu borosilikátové sklo hravě zvládne, zato s nárazy už je to o něco horší. Hodí se tak hlavně na domácí popíjení.

    Co když se něco rozbije?

    I když to úplně nehrozí, stát se to může. Navíc by se při pravidelném užívání mělo měnit sítko – ideálně jednou za dva až tři roky.

    U no name french pressů ze supermarketů budete mít nejspíš smůlu. Nezbyde vám nic jiného než koupit kompletně všechno. Naopak od známých značek většinou není problém pořídit náhradní díly i další příslušenství. A cenově se french pressy zas tak moc neliší.

    French press pro začátečníky

    … neexistuje. Nebo když to vezmeme z druhé strany, tak je jím vlastně úplně každý. Jeho princip je totiž tak jednoduchý, že už to snazší být ani nemůže. Takže se nebojte. Ať vyberete jakýkoliv, zvládnete to.

    Sdílejte

    Pěstování a zpracování kávy

    Jak se káva pěstuje, zpracovává a praží?

    Před přípravou kávy

    Jak kávu skladovat, mlít a na co si dát pozor?

    Espresso a nápoje z něj

    Jak si udělat espresso, cappuccino nebo caffè latte?

    Alternativní způsoby přípravy kávy

    Od french pressu až po ledovou kávu