+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
    :(
    To je škody, košík je prázdný

    Kávová předsevzetí pro rok 2021

    Co patří mezi nejčastější novoroční předsevzetí? Dostat se do formy, netrávit tolik času u obrazovky nebo si například lépe zorganizovat čas a domácnost. Většina z nich se ale vytratí z našeho programu jako pára nad konvičkou a zůstane jen hořká pachuť. A proto jsme se letos rozhodli dát si o něco realističtější předsevzetí. Všechna se točí kolem kávy, takže si je pěkně vychutnáte.
    Kávová předsevzetí pro rok 2021

    1. Připravte si kávu

    Melte ji vždycky těsně před přípravou, aby zbytečně nepřicházela o chuť a aroma. Do french pressu se hodí káva hrubě mletá, jinak vám částečky projdou kovovým sítem. Což tak úplně nechcete. Strukturou by měla připomínat krystalový cukr.

    Množství se bude odvíjet od objemu vody. Na 350 ml tak přijde cca 30 g namleté kávy.

    2. Přiveďte vodu k varu

    Vařit dejte tolik vody, abyste s ní french press naplnili. A k tomu navíc ještě objem, který budete používat k samotné přípravě kávy. Hned zjistíte proč.

    3. French press zahřejte

    Jakmile se voda dovaří, nalijte ji do prázdného french pressu a nechte chvíli odstát. Díky tomu nebude voda určená k extrakci tak rychle ztrácet svoji teplotu.

    4. Zbylou vodu nechte zchladit

    V ideálním případě vám bude všechno dokonale navazovat. Mezitím, co se bude french press nahřívat, zbylou vodu nechte v konvici. Použijete ji totiž na samotnou přípravu. Jen musí trochu zchladnout – cca na 90 °C. Což při pokojové teplotě zabere asi půl minuty.

    5. Vylijte, nasypte kávu a zalijte

    Vodu z french pressu vylijte a nasypte do něj nahrubo mletou kávu. Zalijte ji horkou vodou (to je ta, co jste si ještě nechali v konvici) tak, aby byla káva těsně ponořena. Tím dojde k jejímu spaření.

    Spaření (odborně preinfuze, anglicky blooming) pomůže z kávy dostat zbytkový CO2, který vzniká při pražení. Díky tomuhle jednoduchému kroku dostanete z chuti maximum. Čím čerstvěji pražená káva, tím delší proces spaření. Většinou stačí 20 až 45 sekund.

    6. Dolijte zbytek vody

    Po chvilce french press dolijte do požadovaného objemu. A zamíchejte.

    7. Nasaďte víčko

    Zkontrolujte, že je píst se sítkem vytažený nahoru a french press zavřete. Ať zbytečně neuniká teplo.

    8. Kávu přefiltrujte

    Po cca 4 minutách pomalu stlačte píst. Tím dojde k oddělení sedliny od nápoje. Hned poté kávu přelijte, ať nedojde k jejímu přeextrahování.

    9. Nechte ji ještě odpočinout

    Už to skoro máte. Teď už stačí jen nechat kávu cca 2 minuty odpočinout a můžete pít.

    Jedna rada na závěr

    Experimentujte, zkoušejte. Nedržte se dogmaticky čísel a uvedených hodnot. Je to zkrátka jen doporučení, tzv. „best practice“. Různým kávám budou slušet různé postupy. A hlavně, každý máme jiné chutě.

    Tuhle radu najdete v našich článcích často. Má to jeden jediný důvod – dává totiž smysl. A právě díky ní si vás ta vaše milovaná káva najde.

    Sídlo českého výrobce kávomlýnků LODOS Sídlo českého výrobce kávomlýnků LODOS

    Lisy na česnek, kráječe vajíček či louskáčky ořechů od firmy LODOS zná asi každý, byť si je možná nespojujete s jejím jménem. Stačí se ale podívat na sortiment a nepochybně objevíte přinejmenším několik kousků, které byste našli i ve své domácnosti.

    Sídlo českého výrobce kávomlýnků LODOS

    LODOS vyrábí také tradiční ruční mlýnky na kávu a my jsme hlavním distributorem této české klasiky. Proto nás potěšilo pozvání do lomnické manufaktury, ve které vznikají. Celou výrobou nás provedl její majitel Miroslav Pěnička, který nás seznámil s výrobními postupy a inovacemi.

    Nové kávomlýnky LODOS pro rok 2018

    Patří mezi ně používání kvalitních materiálů či pevných spojů i vylepšení, jako je prodloužení mlecí kličky pro pohodlnější mletí. Dostali jsme také výjimečnou příležitost podívat se na žhavé novinky mezi mlýnky, na které se můžete těšit v roce 2018. Můžeme vám prozradit například to, že jeden z nových modelů se bude pyšnit elegantním tělem ze švestkového dřeva.

      Tady si vyzkoušíme ul
    • První odrážka
    • Druhá odrážka
    • A taky třetí

    Měli jsme možnost prohlédnout si celý proces výroby, od soustružení a obrábění ocelových mlecích kamenů přes lakování a kompletování mlýnků až po jejich balení. Nejvíce na nás ale zapůsobila výstupní kontrola, která zajišťuje nejvyšší kvalitu výsledného výrobku.

    Výrobní proces kávomlýnků LODOS

    Každý exemplář je několikrát prohlížen a testován, aby neunikl ani ten nejmenší nedostatek. Dohlíží se na přesnost smontování, precizní kvalitu lakování, plynulý pohyb záklopky či „šuplíčků“ nebo na to, aby mlecí kameny vydávaly ten správný cinkavý zvuk, který je známkou toho, že budou dlouho a spolehlivě fungovat. Díky tomu všemu si může LODOS dovolit poskytovat u všech svých mlýnků desetiletou záruku na mlecí mechanismus – v praxi však zdejší výrobky vydrží ještě mnohem déle a jejich životnost se počítá v dekádách.

    Navštívili jsme také rodinné truhlářství, kde se připravuje dřevo, ze kterého po nařezání, ohoblování a sestavení vzniknou úžasná těla mlýnků LODOS. I v dnešní globalizované době tak v Lomnici vznikají tradiční produkty z přírodních materiálů.

    Výroba mlýnků na kávu LODOS

    To všechno bychom přáli vidět i vám, nicméně v současnosti manufaktura LODOS s ohledem na bezpečnostní předpisy nenabízí veřejné prohlídky. Pokud máte vážný zájem dozvědět se o jejich unikátním procesu výroby víc, můžete kontaktovat přímo majitele na e-mailu lodos@lodos.info a pokusit se domluvit individuální prohlídku.

    Máte-li zájem obohatit svoji domácnost o některý z výrobků manufaktury LODOS, můžete si prohlédnout celou nabídku jejích produktů zde, nebo se zahloubat do naší nabídky mlýnků LODOS.