+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Kávová předsevzetí pro rok 2021

    Co patří mezi nejčastější novoroční předsevzetí? Dostat se do formy, netrávit tolik času u obrazovky nebo si například lépe zorganizovat čas a domácnost. Většina z nich se ale vytratí z našeho programu jako pára nad konvičkou a zůstane jen hořká pachuť. A proto jsme se letos rozhodli dát si o něco realističtější předsevzetí. Všechna se točí kolem kávy, takže si je pěkně vychutnáte.
    Kávová předsevzetí pro rok 2021

    Vyzkouším něco nového

    Vzpomenete si, kdy jste propadli své oblíbené kávě? Možná vás už ani nenapadne zvolit v kávovém menu odbočku. Zkuste si letos dopřát něco nečekaného. Svého lunga či espressa se vzdávat nemusíte. Stačí jen sem tam vybrat jinou kávu než obvykle nebo vyzkoušet jiný typ přípravy. Malý krok do neznáma vás může přivést ke skvělým kávovým zážitkům.

    Dopřejte změnu svým chuťovým buňkám a vyzkoušejte třeba salvadorskou kávu Santa Ana z naší nové stříbrné řady.

    Příprava kávy v Chemexu

    Budu se víc zajímat o to, co piju

    Nemusíte umět pojmenovat všechny varianty espressa v italštině nebo být experty na výtěžnost extrakce, abyste si užili svůj šálek kávy. Přesto je dobré se o svém oblíbeném nápoji dozvědět něco víc. Například ve které zemi kávová zrnka dozrávala nebo jak jsou upražená. Kdo se chce pustit o krok dál, může třeba porovnat kávy z jedné země nebo různé stupně pražení.

    A kde začít? Doporučujeme Velkou knihu o kávě od Petry Davies Veselé.

    Plody kávovníku

    Budu se starat o vybavení

    Kdy jste svému kávovému vybavení naposledy dopřáli pořádné lázně? Mlýnek, kávovar i další příslušenství potřebují čas od času pořádně vydrhnout a zbavit kávových letokruhů. Dosáhnete lepší chuti kávy i delší životnosti vašich kávových pomocníků. Zkuste to – ručíme vám za to, že si už při prvním doušku „z čistého“ poděkujete.

    Než si však vyhrnete rukávy, nezapomeňte si přečíst u výrobce, jak se nástroj správně čistí. Připravte se na to, že většinu produktů budete muset rozšroubovat, jednotlivé díly otřít vlhkým hadříkem nebo očistit kartáčkem, vysušit je a pak znovu složit. U mlýnků se navíc doporučuje odmaštění mlecích kamenů, na nichž se usazuje olej z kávových zrn.

    V rámci důkladného čištění existuje výjimka. Jde o hliníkovou moka konvičku, kde je naopak kávová patina žádoucí. Takže pokud jste lenoši, zkusit můžete třeba italskou legendu Bialetti Moka Express.

    Důkladná údržba kávového vybavení

    Udělám někomu dalšímu radost kávou

    Nejlepší radost je sdílená radost. Zvlášť ta u kávy. Překvapte ráno své blízké a připravte jim čerstvou kávu přímo do postele. Darujte degustační balíček, abyste jim pomohli najít jejich novou oblíbenou kávu. Pozvěte kolegy na virtuální schůzku, kde si prostě jen posedíte u kávy. Možností je mnoho, výsledek je však zaručený. Zaručeně zlepšíte náladu sobě i ostatním.

    Šálek cappuccina v posteli