+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)
    Kávová akademie

    Co je to vlastně káva?

    Z téhle otázky asi zvládne nějakým způsobem vybruslit každý. Nějak se to prostě okecá. Popíše se vzhled, chuť a sem tam i to, jak přibližně káva vzniká. Což je škoda. Není totiž všechno káva, co tak voní. Nebo na první pohled vypadá.
    Co je to vlastně káva?

    Káva jako nápoj

    Hned na začátku si vyjasníme úplný základ. K tomu skvěle poslouží krátká učebnicová definice. Takže opakujte po nás. „Kávou nazýváme jakýkoliv nápoj, který je připraven z upražených a rozemletých sušených semen plodů kávovníku.“

    Z toho jasně vyplývá, že káva může být:

    • zrnková
    • mletá
    • instantní
    • v kapslích
    • bezkofeinová

    Už teď slyšíme povzdech všech kávových nadšenců, že třeba instantní káva prostě káva není. Jenže její složení s nimi zásadně nesouhlasí. A my koneckonců taky. Nebudeme přeci lidem lít na hlavu to, co jim chutná. O tom by kávová kultura být vůbec neměla. Hlavně, že se pije. A že se lidi čím dál tím víc zajímají.

    Odkud se káva bere?

    Když jsme si odbyli formality a banality, můžeme se pustit do podrobnějších témat. A vezmeme to úplně od začátku – od kávovníku

    Káva v botanice

    nákres kávovníku
    Říše rostliny (Plantae)
    Podříše cévnaté rostliny (Tracheobionta)
    Oddělení krytosemenné (Angiospermae)
    Třída vyšší dvouděložné (Eudicots)
    Řád hořcotvaré (Gentianales)
    Čeleď mořenovité (Rubaceae)
    Rod kávovník (Coffea)

    Než se dostane k nám domů, musí nejprve káva – přesněji řečeno kávovník – vyrůst a dozrát.

    V podobě stálezelených stromů nebo keřů roste v podstatě po celém světě. Pro komerční účely se ale pěstuje především v tropickém a subtropickém pásu. V přírodě dorůstá až pár desítek metrů, na plantážích se pravidelně zkracuje, aby byl usnadnil sběr plodů.

    Listy jsou podlouhého vejčitého tvaru. Čistě bílé hvězdicovité květy jsou poměrně drobné a nádherně voní. Často se jejich aroma přirovnává k sladšímu jasmínu.

    Káva je v podstatě ovoce. No vážně. Plody jsou tedy peckovice, které po dozrání tvarem i barvou připomínají třešně. Dokonce mají i podobně nasládlou dužinu. Uvnitř takové třešně jsou uložena dvě tvrdá semena. Na jedné straně jsou zploštělá s typickou rýhu a na druhé straně vypouklá. Jak už asi tušíte, tak přesně tohle jsou kávová zrna. I když byste je možná nepoznali, protože po vyloupnutí mají zelenou barvu. A vůbec tak hezky nevoní.

    Zajímavost: Kávovník patří do čeledi mořenovitých, jejíž zástupci se vyznačují obsahem nejrůznějších alkaloidů. V chinovníku najdeme chinin, v mitragyně kratom a v kávovníku samozřejmě kofein. Takže ve své čeledi není zas tak výjimečný.

    Jak se z kávového zrna stane káva?

    Složitě, nebudeme vám nic nalhávat. Je to náročný a zdlouhavý proces, který se skládá z mnoha kroků. A všechny jsou stejně důležité. Tady vám to ale shrneme stručně a jasně v bodech.

    • Určí se, jaký druh (případně odrůda) kávovníku se vysadí a vypěstuje.
    • Zralé kávové třešně se sesbírají, někdy na několikrát.
    • Kávové třešně, které nemají žádný defekt a jsou perfektně zralé, se dále zpracovávají jednou ze tří metod – washed, natural nebo honey.
    • V pražírnách se zrnka znovu překontrolují a konečně praží. Tím získávají svoji typicky hnědou barvu.

    Kolik je druhů kávovníku?

    Na světě jich najdeme přes 120 druhů. Jenom tři se ale využívají k výrobě kávy. Nejznámější a nejoceňovanější je kávovník arabský, který tvoří asi 70 % veškeré světové produkce. Kávovník statný (také zvaný robusta) zabírá na světě zbylých 30 %. Posledním je pak kávovník liberijský s necelým procentem.

    Stále častěji se na pytlíčcích s kávou setkáte i s označením konkrétní odrůdy. Jde tak o ještě detailnější specifikaci zrnek. Každá odrůda totiž musí i po rozmnožení splňovat kritéria a vlastnosti, které jsou pro ni typické. Což se podepisuje (a ne ve zlém) na chuti. V českém názvosloví se občas užívá i pojem kultivar.

    Sdílejte

    Výběr kávy a příslušenství

    Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?

    Před přípravou kávy

    Jak kávu skladovat, mlít a na co si dát pozor?

    Espresso a nápoje z něj

    Jak si udělat espresso, cappuccino nebo caffè latte?

    Alternativní způsoby přípravy kávy

    Od french pressu až po ledovou kávu