+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
    :(
    To je škody, košík je prázdný
    Kávová akademie

    Jak kávu skladovat?

    Je to jednodušší, než by se mohlo zdát. A toho si važte, protože to u kávy není úplně zvykem. Správně skladovat kávu tak zvládne každý. I úplný začátečník, který se tu teprve rozkoukává. Stačí se držet pár pravidel, díky kterým bude káva pořád chutnat. I vonět. Úplně stejně jako v den, kdy jste si ji donesli.
    Jak kávu skladovat?

    Pravidla správného skladování

    Vezmeme to pěkně popořadě. Od chvíle, kdy vám káva přijde domů, až po poslední zrníčka v balení. A všimněte si, že mluvíme o kávě zrnkové. S mletou je totiž mnohem větší potíž. I přes největší snahu prostě svoji chuť a aroma příliš dlouho neudrží.

    1. Kávu nerozbalujte

    Pouze v případě, že ji máte v plánu začít používat. V původním obalu totiž bývá káva dobře chráněná. Většinou se používají materiály, které k ní nepustí nic, co by ji znehodnotilo. Menší pražírny navíc zrnka častou sypou do sáčků s jednosměrným ventilem. Což je úplně ideální. A to neříkáme jen proto, že v nich prodáváme naši Aromaniac kávu.

    2. Po rozbalení do dózy

    Když už na ni přijde řada, schovejte ji po rozbalení do neprůhledné uzavíratelné dózy. Čím méně vzduchu se k ní dostane, tím lépe. Zrnka ale nepřesypávejte. Prostě je nechte v sáčku, z kterého vytlačíte vzduch.

    Tip: Existují i speciální vakuové dózy na kávu. Díky nim se zbavíte přebytečného vzduchu a káva vydrží ještě déle.

    3. Hlavně sucho, tma a žádné pachy

    Takhle uzavřenou kávu schovejte někam, kde je sucho, tma a maximálně 20 °C. Vysoké teploty přispívají k urychlené oxidaci i žluknutí olejů.

    Promyslete taky, aby nebyla blízko aromatických potravin. Kromě vlhkosti totiž káva z okolí ráda absorbuje i pachy. Takže pryč s ní od koření, čajů nebo cibule a česneku.

    4. Ledničku a mrazák pusťte z hlavy

    Kromě světla je tam vlastně všechno, co chuť zabíjí. Vlhko, nízké teploty a spousta pachů. Takže opakujte po nás: „Do ledničky nebo mrazáku káva nepatří!“

    Tip: Jestli se ale chcete pachů v ledničce zbavit, můžete na malý talířek najemno namlít trochu kávy. Tenhle bydlenkovský tip funguje. Jen tu kávu pak nepijte.

    Vydrží mi káv čerstvá?

    Inu, záleží na tom, jak ji budete skladovat. Když se budete ale jen trochu snažit, bude vynikající i měsíc po upražení. Jestli zrnka necháte jen tak někde válet, můžou být znehodnocena do pár hodin. A to by byla přece obrovská škoda.

    Sdílejte

    Pěstování a zpracování kávy

    Jak se káva pěstuje, zpracovává a praží?

    Výběr kávy a příslušenství

    Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?

    Espresso a nápoje z něj

    Jak si udělat espresso, cappuccino nebo caffè latte?

    Alternativní způsoby přípravy kávy

    Od french pressu až po ledovou kávu