+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)
    Kávová akademie

    Cappuccino

    Cappuccino není jen tak nějaká káva s mlékem. I když se tak občas v podnicích tváří. Správně totiž musí být krémové, perfektně našlehané a hlavně s jedním shotem pořádně připraveného espressa. I tady je totiž káva naprostým základem.
    Cappuccino

    Cappuccino v číslech

    • Hmotnost mleté kávy 8 g
    • Objem kávy v šálku 30 ml
    • Celkový objem nápoje včetně mikropěny 150 ml – 180 ml
    • Teplota našlehaného mléka max. 65 °C
    • Teplota nápoje v šálku cca 60 °C
    • Kofein cca 43 mg/100 ml

    Kolik existuje druhů cappuccin?

    V kávovém světě se uznávají jen dvě varianty cappuccina – tradiční a moderní (té se také říká seattle style). V té první je na horkém mléce usazena přibližně dvoucentimetrová hutná mléčná pěna.

    Nicméně stále častěji potkáte druhou jmenovanou. V té namísto dvou oddělených mléčných složek objevíte pouze mikropěnu, která je více provázaná s mlékem. Takové cappuccino zanechává po napití příjemný, až sametový pocit v ústech. A na to se teď zaměříme.

    Bez espressa to nepůjde

    No vážně, jinak to prostě není cappuccino. Nebudeme se tu ale víc rozepisovat. Espresso je totiž vrcholná baristická disciplína. A zároveň naprostý základ. Takže pokud ho neumíte, prostudujte si článek o přípravě espressa. Jen vyměňte espresso šálek za větší.

    … a bez našlehaného mléka taky ne

    Aby bylo cappuccino dokonale jemné, musí vzniknout mikropěna. I tomu už jsme se podívali na zub v článku o šlehání mléka.

    Pak už jen lejeme

    Našlehanou mikropěnu pomalu přelejte do šálku s kávou. Začněte od středu a postupně se přemisťujte ke hraně. Když skončíte, tak by měla být mikropěna perfektně zarovnaná s okrajem. Žádné čepice ani bubliny.

    … nesypeme, ale malujeme

    My víme, my víme. Sem tam někdo popráší cappuccino skořicí, další třeba kakaem. Ale není to škoda? Dobře připravená (a vybraná) káva tohle vůbec nepotřebuje. Chuťově totiž má dost co nabídnout sama o sobě.

    Radši zkuste latte art – tedy malování vléváním mléka do kávy.

    Sdílejte

    Pěstování a zpracování kávy

    Jak se káva pěstuje, zpracovává a praží?

    Výběr kávy a příslušenství

    Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?

    Před přípravou kávy

    Jak kávu skladovat, mlít a na co si dát pozor?

    Alternativní způsoby přípravy kávy

    Od french pressu až po ledovou kávu