+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
    :(
    To je škody, košík je prázdný
    Kávová akademie

    Jak připravit kávu v AeroPressu?

    Aeropress je v přípravě tak trochu záhadný. Snese toho totiž hodně. Různé mletí, teplotu vody a koneckonců i postupy. Káva z něj je ale jedinečná a díky filtru dokonale čistá. No a taky je v podstatě hned.
    Jak připravit kávu v AeroPressu?

    Jeden přístroj, dva různé postupy

    Na oba budete potřebovat úplně to samé – aeropress, kávu a vodu. Záleží ale na tom, jak aeropress použijete. Protože i přes svojí geniální jednoduchost se s ním dá vyhrát. A pokaždé tak připravit trochu jiný šálek. Byť udělaný ze stejné kávy.

    Obrácený způsob Klasický způsob
    + perfektní kontrola nad extrakcí + v podstatě okamžitá příprava
    + čistší chuť šálku + jednoduchý postup
    - časově náročnější - protéká i plně neextrahovaná káva

    Obrácený způsob

    Občas se vyplatí stavět na hlavu. Alespoň teda aeropress. Chce to sice trochu cvik, ale ten výsledek pak stojí za to. Navíc se dá výsledná chuť mnohem lépe kontrolovat. Záleží, jak dlouho ji necháte odstát, extrahovat i jak rychle ji pak přefiltrujete.

    1. Namelte si kávu

    Čím čerstvěji namletá, tím lépe. Zvolte střední mletí – strukturou by káva měla připomínat hrubý písek. Nicméně u aeropressu si můžete dovolit i větší odchylky, takže experimentujte. Z kávy tak pokaždé dostanete trochu jinou chuť.

    2. Připravte si filtr

    Filtr vložte do sítka a propláchněte ho horkou vodou. Tím se zbavíte nepříjemného papírového aroma, které v kávě vážně cítit nechcete.

    3. Ohřejte nádobu

    Ať už si budete kávu připravovat do hrnečku nebo konvičky, ohřejte ji. Postačí, když určenou nádobu naplníte horkou vodou, kterou vylejete těsně před extrakcí.

    4. Přidejte a zalijte kávu

    Postavte aeropress na píst, který je vysunutý z bajonetu. Nasypte kávu a zalijte ji vodou o teplotě asi 80 až 85 °C. Vody použijte jen tolik, aby hladina dosahovala těsně nad kávu.

    5. Nechte kávu vykvést

    Nebo jak se říká hezky česky – spařit. Směs zamíchejte a nechte ji asi 30 vteřin odpočinout. Tím se zbaví káva přebytečného CO2 a díky tomu se bude chuť ze zrnek lépe extrahovat.

    6. Dolijte zbytek vody

    Dolijte zbytek vody (řiďte se počtem odměrek kávy), promíchejte a nechte dalších 30 vteřin až 2 minuty extrahovat. Záleží, jak silnou kávu chcete. Pamatujte, že čím delší extrakce, tím výraznější tělo i hořkost.

    7. Našroubujte a otočte

    Kávu opět promíchejte. Držátko sítka s filtrem našroubujte na aeropress a rychle otočte do připravené nádoby.

    8. Plynulým tlakem kávu přefiltrujte

    Jak rychle je jen na vás. I tohle totiž nakonec ovlivní výsledek. Takže i tady si můžete hrát.

    9. Pomalu upíjejte

    Jako všechny filtrované kávy, tak i ta z aeropressu je skvělá na delší popíjení. Chuť se s klesající teplotou rozvíjí a mění. Všeobecně se ale říká, že nejlepší je okolo 55 °C.

    Klasický způsob

    Tady se nic neotáčí a celkově je postup rychlejší. Na druhou stranu ale káva prochází filtrem rovnou – tedy ještě plně neextrahovaná. Není to horší způsob. To vůbec. Jen je u něj potřeba ještě o něco víc vychytat rychlost stlačování pístu a hrubostí mletí.

    • Zopakujte body 1 až 3 z obráceného postupu. Tady asi není moc co dodat. Slovo od slova to platí.
    • Sítko s filtrem zespoda našroubujte a aeropress položte na nádobu. Nasypte kolik odměrek kávy chcete.
    • Zalijte kávu horkou vodou o teplotě asi 80 až 85 °C a zamíchejte.
    • Kávu nechte 30 vteřin až 2 minuty extrahovat. Opět si pamatujte, že čím delší extrakce, tím výraznější chuť i hořkost.
    • Navlhčete píst a stlačte. Snažte se filtrovat plynule. Rychlost se taky podepíše na výsledné chuti.
    • Celou dobu kontrolujte, že je mezi kávou a pístem vzduchová kapsa. Přímý kontakt může do kávy jednoduše dostat látky, které by jí znehodnotily.
    • A zase pomalu upíjejte.

    Pokaždé nová káva

    I když budete mít ta samá zrnka, můžou pokaždé chutnat trochu jinak. Stačí se dogmaticky nedržet čísel a doporučení. Upravte dobu extrakce, zvolte jinou hrubost mletí a jindy třeba použijte o něco teplejší vodu. Prostě experimentujte. Různým kávám navíc budou slušet různé postupy. A hlavně, každý máme jiné chutě.

    Tuhle radu najdete v našich článcích často. Má to jeden jediný důvod – dává totiž smysl. A právě díky ní si vás ta vaše milovaná káva najde.

    Sdílejte

    Pěstování a zpracování kávy

    Jak se káva pěstuje, zpracovává a praží?

    Výběr kávy a příslušenství

    Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?

    Před přípravou kávy

    Jak kávu skladovat, mlít a na co si dát pozor?

    Espresso a nápoje z něj

    Jak si udělat espresso, cappuccino nebo caffè latte?