Na oba budete potřebovat úplně to samé – AeroPress, kávu a vodu. Záleží ale na tom, jak AeroPress použijete. Protože i přes svojí geniální jednoduchost se s ním dá vyhrát. A pokaždé tak připravit trochu jiný šálek. Byť udělaný ze stejné kávy.
Obrácený způsob | Klasický způsob |
+ perfektní kontrola nad extrakcí | + v podstatě okamžitá příprava |
+ čistší chuť šálku | + jednoduchý postup |
- časově náročnější | - protéká i plně neextrahovaná káva |
Občas se vyplatí stavět na hlavu. Alespoň teda AeroPress. Chce to sice trochu cvik, ale ten výsledek pak stojí za to. Navíc se dá výsledná chuť mnohem lépe kontrolovat. Záleží, jak dlouho ji necháte odstát, extrahovat i jak rychle ji pak přefiltrujete.
Čím čerstvěji namletá, tím lépe. Zvolte střední mletí – strukturou by káva měla připomínat hrubý písek. Nicméně u AeroPressu si můžete dovolit i větší odchylky, takže experimentujte. Z kávy tak pokaždé dostanete trochu jinou chuť.
Filtr vložte do sítka a propláchněte ho horkou vodou. Tím se zbavíte nepříjemného papírového aroma, které v kávě vážně cítit nechcete.
Ať už si budete kávu připravovat do hrnečku nebo konvičky, ohřejte ji. Postačí, když určenou nádobu naplníte horkou vodou, kterou vylejete těsně před extrakcí.
Postavte AeroPress na píst, který je vysunutý z bajonetu. Nasypte kávu a zalijte ji vodou o teplotě asi 80 až 85 °C. Vody použijte jen tolik, aby hladina dosahovala těsně nad kávu.
Nebo jak se říká hezky česky – spařit. Směs zamíchejte a nechte ji asi 30 vteřin odpočinout. Tím se zbaví káva přebytečného CO2 a díky tomu se bude chuť ze zrnek lépe extrahovat.
Dolijte zbytek vody (řiďte se počtem odměrek kávy), promíchejte a nechte dalších 30 vteřin až 2 minuty extrahovat. Záleží, jak silnou kávu chcete. Pamatujte, že čím delší extrakce, tím výraznější tělo i hořkost.
Kávu opět promíchejte. Držátko sítka s filtrem našroubujte na AeroPress a rychle otočte do připravené nádoby.
Jak rychle je jen na vás. I tohle totiž nakonec ovlivní výsledek. Takže i tady si můžete hrát.
Jako všechny filtrované kávy, tak i ta z AeroPressu je skvělá na delší popíjení. Chuť se s klesající teplotou rozvíjí a mění. Všeobecně se ale říká, že nejlepší je okolo 55 °C.
Tady se nic neotáčí a celkově je postup rychlejší. Na druhou stranu ale káva prochází filtrem rovnou – tedy ještě plně neextrahovaná. Není to horší způsob. To vůbec. Jen je u něj potřeba ještě o něco víc vychytat rychlost stlačování pístu a hrubostí mletí.
I když budete mít ta samá zrnka, můžou pokaždé chutnat trochu jinak. Stačí se dogmaticky nedržet čísel a doporučení. Upravte dobu extrakce, zvolte jinou hrubost mletí a jindy třeba použijte o něco teplejší vodu. Prostě experimentujte. Různým kávám navíc budou slušet různé postupy. A hlavně, každý máme jiné chutě.
Tuhle radu najdete v našich článcích často. Má to jeden jediný důvod – dává totiž smysl. A právě díky ní si vás ta vaše milovaná káva najde.
Jak se káva pěstuje, zpracovává a praží?
Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?
Jak kávu skladovat, mlít a na co si dát pozor?
Jak si udělat espresso, cappuccino nebo caffè latte?