+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)
    Kávová akademie

    Jak připravit kávu v dripperu?

    Z dripperu získáte dokonalou překapávanou kávu. Ale tak trochu jinak, než jste možná zvyklí. Zůstává totiž jen základ – papírový filtr. Sice to není raketové inženýrství, ale kávě se prostě budete muset chvilku věnovat. Ona vás za to pak odmění svojí chutí. Slibujeme.
    Jak připravit kávu v dripperu?

    1. Nasaďte dripper

    Připravte si nádobu, do které chcete kávu nechat překapávat. Na ni vložte dripper, do kterého umístíte stejně velký papírový filtr.

    2. Vše přelijte horkou vodou

    Vodu vlévejte pomalu po celé ploše filtru. Proplachování nikdy nepřeskakujte, zbytečně byste si tím zkazili výslednou chuť. Zbavíte se tak totiž papírové pachuti. Navíc se tím ohřeje i samotná nádoba – což je při přípravě kávy vždycky plus. Nakonec vodu vylijte.

    3. Připravte si kávu

    Na 100 ml vody dejte 6–8 gramů středně jemně namleté kávy. Jemnější než do french pressu, ale o něco hrubší než do moka konvičky. Strukturou by měla připomínat cukr krupici. A jako vždycky – namelte ji až těsně před přípravou. Ať zbytečně neztrácí chuť a aroma.

    4. Ohřejte vodu

    Ideální teplota je kolem 88 °C až 93 °C. Pokud nemáte teploměr, nevadí. Stačí kávu v konvici přivést k varu a po vypnutí počkat přibližně půl minuty. Za tu dobu by se měla dostatečně ochladit.

    5. Kávu nejdřív nechte vykvést

    Nebo jak se říká hezky česky – spařit. Do dripperu nalijte pouze tolik vody, aby hladina dosahovala těsně nad namletou kávu. Krouživými pohyby lehce promíchejte. Pak ji nechte 30 až 45 vteřin odpočívat. Zrnka se zbaví přebytečného CO2 a budou se díky tomu lépe extrahovat.

    6. Dolijte zbytek

    Pomalu a zblízka. Krouživými pohyby postupujte od středu kávy k jejím okrajům. Nikdy nelijte vodu přímo na filtr, vždycky na kávu.

    To, jak budete vodu lít, ovlivní výslednou chuť. Rychlost, výška i pohyby – všechno hraje roli.

    7. Pomalu upíjejte

    Jako všechny filtrované kávy, tak i ta z dripperu je skvělá na delší popíjení. Je totiž slabší a perfektně čistá. Chuť se navíc s klesající teplotou rozvíjí a mění. Všeobecně se ale říká, že nejlepší je okolo 55 °C.

    Pokaždé nová káva

    I když budete mít ta samá zrnka, můžou pokaždé chutnat trochu jinak. Stačí se dogmaticky nedržet čísel. Občas víc zakroužit, jindy použít o něco teplejší vodu. Prostě experimentujte. Různým kávám navíc budou slušet různé postupy. A hlavně, každý máme jiné chutě.

    Tuhle radu najdete v našich článcích často. Má to jeden jediný důvod – dává totiž smysl. A právě díky ní si vás ta vaše milovaná káva najde.

    Sdílejte

    Pěstování a zpracování kávy

    Jak se káva pěstuje, zpracovává a praží?

    Výběr kávy a příslušenství

    Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?

    Před přípravou kávy

    Jak kávu skladovat, mlít a na co si dát pozor?

    Espresso a nápoje z něj

    Jak si udělat espresso, cappuccino nebo caffè latte?