+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10–17:30)
    Kávová akademie

    Jak připravit kávu ve vacuum potu?

    Káva z vacuum potu lahodí jazyku a její příprava zas očím. Vážně, tahle podívaná si konečně nachází cestu i do našich končin. Nezoufejte, jestli na poprvé nevychytáte chuť nebo čas pro vypnutí kahanu. Chce to zkrátka trochu cviku. Ale ten výsledek nakonec stojí za to.
    Jak připravit kávu ve vacuum potu?

    1. Připravte si kávu

    Melte ji vždycky těsně před přípravou, aby zbytečně nepřicházela o chuť a aroma. Na jeden litr vody přijde 60 až 75 gramů namleté kávy.

    S hrubostí klidně experimentujte. Jestli ale začínáte a netušíte, vydejte se zlatou střední cestou. Namletá káva by tak měla strukturou připomínat hrubý písek. A příště případně hrubost mletí upravíte.

    Pamatujte, že čím jemněji namletá káva je, tím výraznější hořkost i chuť. A naopak.

    2. Ohřejte vodu a propláchněte filtr

    V konvici přiveďte vodu k varu a hned ji nalijte do spodní baňky. Ale trochu vody si nechte na propláchnutí filtru. Zbavíte ho tím papírového aroma. A věřte, že to v kávě vážně cítit nechcete.

    3. Zapalte oheň a sestavte vacuum pot

    Pod spodní baňkou s vodou zapalte plamen. Do horního dílu umístěte propláchnutý filtr. Sestavte vakuum pot a čekejte. Z vody se pomalu začne tvořit pára, která vystoupá do horní nádobky. A to je vaše chvíle.

    4. Nasypte kávu a extrahujte

    Když je skoro všechna voda v horní nádobě, nasypte do ní kávu. Po celou dobu extrakce kávu lehce promíchávejte.

    5. Zhasněte plamen

    Po minutě až dvou vypněte kahan. Díky vzniklému podtlaku voda z horní nádoby začne protékat skrz filtr. Pěkně zpátky dolů.

    6. Pijte

    A vychutnávejte.

    Jedna rada na závěr

    Experimentujte. Nedržte se dogmaticky čísel a uvedených hodnot. Je to zkrátka jen doporučení, tzv. „best practice“. Různým kávám budou slušet různé postupy. Hrubost mletí, délka extrakce i samotné míchání kávy můžou hrát roli. A navíc máme každý jiné chutě. Prostě se nebojte zkoušet. Ať najdete to, co sedne právě vám.

    Tuhle radu najdete v našich článcích často. Má to jeden jediný důvod – dává totiž smysl. A právě díky ní si vás ta vaše milovaná káva najde.

    Sdílejte

    Pěstování a zpracování kávy

    Jak se káva pěstuje, zpracovává a praží?

    Výběr kávy a příslušenství

    Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?

    Před přípravou kávy

    Jak kávu skladovat, mlít a na co si dát pozor?

    Espresso a nápoje z něj

    Jak si udělat espresso, cappuccino nebo caffè latte?