A to bez přehánění. Vypěstujete si ho klidně i u nás v mírném podnebném pásu. To ale nezaručuje, že bude plodit. Aby totiž kávovník prospíval, potřebuje k tomu specifické podmínky, které ovlivňují výslednou chuť. A často i cenu.
Největší výnos je dlouhodobě mapován v tropickém pásu – konkrétně mezi obratníky Raka a Kozoroha. Nejčastěji pak na úpatí hor nebo sopek. Na plantážích jsou rostliny hýčkány. Pravidelně se hnojí, v obdobích sucha se zalévají a pečlivě se mapuje zralost jejich plodů.
Navzdory péči ale dostávají komerčně pěstované kávovníky zabrat. Musí totiž plodit, což je samozřejmě vyčerpává. Zároveň se nenechávají volně růst, aby se usnadnil každoroční sběr. Většinou tak nepřesáhnou výšku 2 metrů. Kolem 6. roku života jsou nejproduktivnější a nejdéle ve 20 letech se rostlina poráží. Což je ve srovnání s divoce rostoucími kávovníky vlastně zatraceně málo.
Takže to, co platí pro jeden druh nebo odrůdu, nemusí platit pro jinou. Abychom se vymotali z všeobecných pouček, podíváme se podrobněji na rozdíly v pěstování arabiky a robusty. Protože jednu z nich pravděpodobně pijete.
Arabika (kávovník arabský) | Robusta (kávovník statný) | |
Nadmořská výška | 1 300–2 800 metrů nad mořem | 200–600 metrů nad mořem |
Průměrná teplota | nižší (17–25 °C) | vyšší (20–30 °C) |
Náročnost | náchylné na nemoci, plísně a škůdce | nenáročné |
První úroda | po 3–4 letech | po 1–2 letech |
Doba zrání plodu | 8 měsíců | 11 měsíců |
Podíl světové produkce | 70 % | 30 % |
Produktivní věk | až 40 let (nejčastěji okolo 20 let) | |
Maximální věk | 60 let a více |
Výjimkou tak nejsou ani plantáže nad 2 000 m n. m. Potřebuje totiž teploty okolo 20 °C a pravidelné deště. Což je v tropických a subtropických nížinách často problém.
Celkově jsou kávovníky rodu arabika poměrně choulostivé. Více trpí na nejrůznější nemoci, napadají je škůdci a podléhají plísním. Proto její pěstování vyžaduje zkušenosti a maximálně citlivý přístup.
I když je sluneční záření klíčové, občas je ho prostě moc. Plantáže se tak často vysazují ve stínu pralesů, případně se zastiňují uměle. Příliš vysoký žár by mohl plody nenávratně poškodit a velkou část úrody znehodnotit.
Pralesy ale neposkytují jen stín, ale taky včely a ostatní opylovače. Díky nim mají plantáže v jejich blízkosti až o 20 % větší výnos.
Jestli je arabika křehká, tak kávovník druhu robusta dostává svému oficiálnímu názvu – statný. Je totiž mnohem odolnější (a díky tomu také levnější).
Nemoci, plísně i škůdci se mu spíše vyhýbají. Má obvykle větší výnosy a nepotřebuje tak stálé klima jako arabika. I tak je ale zapotřebí o rostliny pečovat. Pravidelně se hnojí a v případě nutnosti zalévají.
Robustu potkáme běžně už kolem 600 m n. m. Teploty ve dne tam dosahují až 30 °C, naopak v noci klesají pod 10 °C. Zvládá tedy poměrně vysoké teplotní výkyvy. Bod mrazu by ale pro robustu i arabiku mohl být fatální.
My víme, že spousta z nás je na kávě živa. Ale pro farmáře, jeho zaměstnance nebo zpracovatelské závody je to často jediná možnost výdělku. A tedy přežití.
Pěstováním a zpracováním kávy se celosvětově zabývá na 25 milionů lidí. Většina z nich pochází z rozvojových zemí, jejichž ekonomika často závisí na exportu kávových zrn. I kvůli tomu se producenti snaží ze všech sil zabránit ztrátám a nabízet kávu v co možná nejlepší kvalitě. Což platí především u menších farem.
Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?
Jak kávu skladovat, mlít a na co si dát pozor?
Jak si udělat espresso, cappuccino nebo caffè latte?
Od french pressu až po ledovou kávu