+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)
    Kávová akademie

    Jak se káva sklízí?

    Aby se mohla kávová zrna zpracovat a upražit, musí se samozřejmě nejdříve sebrat. Což není jen tak. Plody nesmí být přezrálé, ani nedozrálé. Chce to zkrátka vychytat přesně ten moment, kdy jsou tak akorát. A vzhledem k množství, které se sklízí, je to celkem piplačka.
    Jak se káva sklízí?

    Proč tak záleží na zralosti?

    Protože to maximálně ovlivňuje chuť. Nezralé kávové třešně – tedy plody, v kterých se zrna schovávají – jsou nepříjemně hořké. Naopak u přezrálých kousků se objevují štiplavé tóny. A ani jedno v šálku najít nechceme. Ke sklizni se tak vždycky přistupuje citlivě a vše je neustále pod drobnohledem. Ať už se zvolí jakýkoliv způsob.

    Metody sběru kávových třešní

    Aby výsledná káva chutnala, musí se každá třešeň zkontrolovat. Nezáleží totiž jen na zralosti, ale i celkové kvalitě. Takže napadené nebo defektní kusy se k dalšímu zpracování prostě nedostanou.

    1) Stripping (očesání)

    Rychlejší a finančně příjemnější varianta. Na jediný průchod plantáží se totiž očeše úplně všechno. Várka se tak třídí dodatečně. Nejprve přes síto, které vytřídí hrubé nečistoty jako listí a větvičky. Následně se ještě vyberou všechny nezralé nebo defektní plody. Buď ručně, nebo pomocí vody – zralé plody se ponoří, ty ostatní vyplavou na hladinu.

    Pokud to terén dovolí, využívají se navíc česací stroje. Díky nim je celý proces ještě rychlejší. Zároveň ale poměrně hrubý. Dochází tak k poničení kávovníků a využívá se spíše u méně kvalitních káv.

    2) Picking (výběrová sklizeň)

    I přes svou časovou a finanční náročnost, je tato metoda stále nejčastější. Jediný sběrač dokáže otrhat 50 až 100 kg třešní denně. Kávových zrn je ale z celkové váhy pouhá pětina, při čemž jeden kávovník plodí maximálně 5 kg zrn. Práci neusnadňují ani často vysokohorské podmínky a tropické klima.

    Plantáž se při pickingu prochází několikrát, většinou 8× až 10×. Vždy se totiž sklidí jen ty plody, které jsou skutečně zralé a bez jakýchkoliv defektů. Obrovskou výhodou je, že nedochází k poškození samotných rostlin jako u strojového sběru.

    Kdy se káva sklízí?

    Ve většině zemí dochází ke sklizni pouze jednou ročně. Na otázku kdy ale není jednoznačná odpověď. Záleží na spoustě faktorů – podnebí, nadmořské výšce, sezónních podmínkách i samotném pěstování.

    Zjednodušeně se ale dá říci, že na sever od rovníku se sklízí od září do konce roku. Naopak na jih od rovníku zase na jaře.

    Sdílejte

    Výběr kávy a příslušenství

    Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?

    Před přípravou kávy

    Jak kávu skladovat, mlít a na co si dát pozor?

    Espresso a nápoje z něj

    Jak si udělat espresso, cappuccino nebo caffè latte?

    Alternativní způsoby přípravy kávy

    Od french pressu až po ledovou kávu