Protože to maximálně ovlivňuje chuť. Nezralé kávové třešně – tedy plody, v kterých se zrna schovávají – jsou nepříjemně hořké. Naopak u přezrálých kousků se objevují štiplavé tóny. A ani jedno v šálku najít nechceme. Ke sklizni se tak vždycky přistupuje citlivě a vše je neustále pod drobnohledem. Ať už se zvolí jakýkoliv způsob.
Aby výsledná káva chutnala, musí se každá třešeň zkontrolovat. Nezáleží totiž jen na zralosti, ale i celkové kvalitě. Takže napadené nebo defektní kusy se k dalšímu zpracování prostě nedostanou.
Rychlejší a finančně příjemnější varianta. Na jediný průchod plantáží se totiž očeše úplně všechno. Várka se tak třídí dodatečně. Nejprve přes síto, které vytřídí hrubé nečistoty jako listí a větvičky. Následně se ještě vyberou všechny nezralé nebo defektní plody. Buď ručně, nebo pomocí vody – zralé plody se ponoří, ty ostatní vyplavou na hladinu.
Pokud to terén dovolí, využívají se navíc česací stroje. Díky nim je celý proces ještě rychlejší. Zároveň ale poměrně hrubý. Dochází tak k poničení kávovníků a využívá se spíše u méně kvalitních káv.
I přes svou časovou a finanční náročnost, je tato metoda stále nejčastější. Jediný sběrač dokáže otrhat 50 až 100 kg třešní denně. Kávových zrn je ale z celkové váhy pouhá pětina, při čemž jeden kávovník plodí maximálně 5 kg zrn. Práci neusnadňují ani často vysokohorské podmínky a tropické klima.
Plantáž se při pickingu prochází několikrát, většinou 8× až 10×. Vždy se totiž sklidí jen ty plody, které jsou skutečně zralé a bez jakýchkoliv defektů. Obrovskou výhodou je, že nedochází k poškození samotných rostlin jako u strojového sběru.
Ve většině zemí dochází ke sklizni pouze jednou ročně. Na otázku kdy ale není jednoznačná odpověď. Záleží na spoustě faktorů – podnebí, nadmořské výšce, sezónních podmínkách i samotném pěstování.
Zjednodušeně se ale dá říci, že na sever od rovníku se sklízí od září do konce roku. Naopak na jih od rovníku zase na jaře.
Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?
Jak kávu skladovat, mlít a na co si dát pozor?
Jak si udělat espresso, cappuccino nebo caffè latte?
Od french pressu až po ledovou kávu