+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10–17:30)
    Kávová akademie

    Jaká je nejlepší voda na přípravu kávy?

    Na vodě sakra záleží. Tvoří až 99 % šálku kávy, takže je potřeba si ji pohlídat. Kromě teploty je ale důležité i její složení. Není totiž voda jako voda. A přitom stačí málo a může být dokonalá. A s ní i vaše káva.
    Jaká je nejlepší voda na přípravu kávy?

    I s vodou můžete experimentovat, není nutné hodnoty dogmaticky dodržovat. Zkuste si připravit stejný druh kávy z různých vod a udělejte si takový menší domácí cupping.

    Tvrdá voda vrahem dobré kávy

    Zvýšený obsah minerálů má většinou sám o sobě dost výraznou chuť. Navíc na sebe obtížně váže silice, které káva při extrakci vylučuje. Takže jen stěží vyniknou její tóny. Jestli si nejste jistí, kupte si test tvrdosti vody. Stojí většinou pár stovek a můžete si ho udělat kdykoliv. Jásejte, pokud vám vyjdou hodnoty okolo 130–160 ppm (parts per million).

    Kromě toho tvrdost poznáte i na tvorbě vodního kamene. Jestli se toho prevíta nemůžete zbavit, bude to nejspíš právě kvůli minerálům. A ty nedělají dobře žádnému přístroji – od konvice až po kávovar.

    I na pH záleží

    Příliš kyselá nebo zásaditá voda může šálek zkazit. Přispívá k jeho nevyváženosti, zvýrazňuje nežádoucí tóny.

    Voda na přípravu kávy by v tom nejlepším případě měla mít pH neutrální, tedy na hodnotě 7. Vyšší pak značí zásaditost, nižší zase kyselost. Stejně jako tvrdost vody, tak i pH si můžete jednoduše otestovat doma pomocí speciálních proužků.

    Filtrujte

    Výhodou je, že existuje poměrně jednoduché řešení – filtrace. Většinou stačí pořídit klasické domácí filtrační konvice nebo přímo filtry do kávovarů. Ale pozor, vodu nechcete minerálů zbavit úplně. Bez nich bude káva mdlá a „prázdná“.

    Reverzní osmóza pro náročné

    Skvělých chuťových profilů pak dosahují kávy připravené z vody, která prošla reverzní osmózou. Což je asi nejúčinnější filtrace pro domácí (i kavárenské) použití. I když vám jeden přístroj vydrží dlouhá léta, je počáteční investice poměrně velká.

    Ale nám by už kafe snad ani nechutnalo, kdybychom tady královnu všech filtrů alespoň nezmínili.

    Horká, ne vroucí

    Zrnka jsou namletá, voda má ideální pH i tvrdost a už zbývá jediné – kávu si připravit. Ale ne tak rychle, ještě si totiž něco povíme o teplotě vody. Ta by nikdy neměla být vroucí. Pouze horká. Pro většinu příprav se hodí voda okolo 93 °C. Plus mínus pár stupňů.

    Jestli máte kávovar, zkontrolujte nastavení. U rychlovarné konvice buď můžete teplotu přímo upravit, nebo nechte vodu projít varem a poté cca půl minuty počkejte. Voda by se měla dostatečně ochladit.

    Sdílejte

    Pěstování a zpracování kávy

    Jak se káva pěstuje, zpracovává a praží?

    Výběr kávy a příslušenství

    Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?

    Espresso a nápoje z něj

    Jak si udělat espresso, cappuccino nebo caffè latte?

    Alternativní způsoby přípravy kávy

    Od french pressu až po ledovou kávu