+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Káva na mapě světa

    Procestujete s kávou svět v rekordním čase – pěkně v klidu domova a ideálně s šálkem v ruce.
    Guatemalské kávové prázdniny II.
    Guatemalské kávové prázdniny II.
    17. června 2009
    Káva na mapě světa6 minut čtení
    Od třešničky k zelené kávě. Z plantáže se pytle naplněné „třešničkami“ sváží ke zpracování. Na finca Filadelfia tuto práci obstarají velká nákladní auta, drobní pěstitelé si musí vystačit s mulami či zohnout svá vlastní záda. A že se tedy prohnou pořádně – pytle váží okolo 50-ti kilogramů! Třešničky musejí být zpracovány v ten samý den v mokrém mlýnu, který však ani v nejmenším nepřipomíná starobyle klapající vodní mlýny, jež známe z Čech. Jedná se spíše o obří halu vybavenou betonovými káděmi, kanálky a hlučnými stroji, jejichž hukot dotváří kolorit večerů v období sklizně v mnoha guatemalských městečkách a vesnicích. Bobule jsou nejdříve pořádně proprány. Očistu doprovází první kolo selekce defektních plodů. zobrazit článek
    Guatemalské kávové prázdniny I.
    Guatemalské kávové prázdniny I.
    18. května 2009
    Káva na mapě světa6 minut čtení
    Guatemalci jsou hrdí na svou kávu. Říkají, že je nejlepší a ví o čem mluví. Svůj život spojila s touto plodinou totiž celé čtvrtina populace a doba školních prázdnin byla upravena tak, aby odpovídala období sklizně. Sedím v kavárně v centru Prahy a vychutnávám si své cappuccino a jeho delikátní vůně mě přenáší do Guatemaly, jedné z padesáti zemí světa, kde se káva pěstuje. A to hned jedna z nejkvalitnějších na světě! zobrazit článek
    Vše o brazilské kávě I.
    Vše o brazilské kávě I.
    16. března 2009
    Káva na mapě světa5 minut čtení
    V Brazílii, největším státě jihoamerického kontinentu, je kávovník hlavní zemědělskou kulturou a káva hlavním exportním zbožím. Podnebí Brazílie je mimořádně příznivé pro pěstování kávy. Sama Brazílie má tři klimatická pásma: rovníkové, subtropické a pásmo mírné. Mírné pásmo zaujímá celou pětinu Brazílie, a to polovinu státu Minas Gerais, velkou část státu Sao Paulo, dále všechny jižní státy a menší část státu Mato Grosso. Počátek pěstování kávovníku v Brazílii není přesně znám, ale jako rok dovozu kávového semene se uvádí rok 1727. zobrazit článek
    Slaná káva na Tchaj-wanu
    Slaná káva na Tchaj-wanu
    4. března 2009
    Káva na mapě světa3 minuty čtení
    Milovníci kávy na Tchaj-wanu, zvyklí sypat si do šálku cukr, teď mají možnost ochutit si oblíbený nápoj jiným bílým práškem - solí. Kavárenský řetězec 85C jim za 40 nových tchajwanských dolarů (asi 25 korun) nabízí laskominu, která je směsicí kávové pěny a rozpuštěné mořské soli. zobrazit článek
    Pěstování kávy v Asii
    Pěstování kávy v Asii
    15. prosince 2008
    Káva na mapě světa2 minuty čtení
    Zaměřme náš pohled do Asie a povězme si něco o velmi neobvyklém zpracování kávových zrn v Indii. Podle pověsti přinesl roku 1670 poutník z Jemenu první kávová zrna, která zasadil poblíž pahorku Maisúr (tato oblast je stále největším producentem v Indii), kde se začaly pěstovat druhy arabiky i robusty. Z Indie se vyváží velmi kvalitní káva a pro domácí obyvatele se méně kvalitní káva dováží. zobrazit článek
    Pěstování kávy v Austrálii a na Havaji
    Pěstování kávy v Austrálii a na Havaji
    15. prosince 2008
    Káva na mapě světa2 minuty čtení
    Zvláštností na Austrálii je to, že vlastně nemá vůbec žádné ideální podmínky pro pěstování kávovníků, ale přesto produkují velmi kvalitní zrna. Jedná se výhradně o arabiku Bourbon, kávu s velmi nízkým obsahem kofeinu, s lehce nahořklou a jemnou chutí. Bohužel vývoz australských zrn je omezen finančními náklady potřebnými na vypěstování a sběr (v extrémních podmínkách není možné nasadit česací stroje a ruční práce náklady ještě zvyšuje). zobrazit článek
    Pití kávy v Africe a Malé Asii
    Pití kávy v Africe a Malé Asii
    15. prosince 2008
    Káva na mapě světa6 minut čtení
    Pokusíme se podívat do tradice a způsobu kávy mimo evropský kontinent a to v Africe. Kultura kávy je tu zcela propojena s běžným životem a je běžnou součástí stravy. Kombinace kávových zrn s tukem zvířat a jejich následné žvýkání jako oříšky je u Afričanů poměrně oblíbené. Mají i další, pro nás neobvyklé, způsoby konzumace – míchají kávy společně se sušeným ovocem a soleným máslem, což vytvoří těsto, z kterého se dělají placky. Dále některé kmeny přidávají kávové zrna do polévky, nebo jedí praženou a mletou kávu společně s obilnými zrny. zobrazit článek
    Pěstování kávy v Jižní a Střední Americe
    Pěstování kávy v Jižní a Střední Americe
    10. prosince 2008
    Káva na mapě světa9 minut čtení
    Zemí, kde se nejdéle káva pěstuje ve velkém, je Kostarika. Pro pěstování kávy jsou tu ideální podmínky – půda je dobře propustná a sopečného původu. Funguje zde velmi dobře zorganizovaná velkovýroba; počet kávovníků se dnes odhaduje na 400 miliónů, zatímco zde žije pouhých 3,5 miliónů obyvatel. Neobvyklé je i to, že je v zemi zakázáno pěstovat robustu. zobrazit článek
    Pěstování kávy v Africe
    Pěstování kávy v Africe
    10. prosince 2008
    Káva na mapě světa5 minut čtení
    Mimo zemí Jižní a Střední Ameriky je významným kávovým producentem i Afrika. Káva se tu pěstuje ve všech středoafrických a jihoafrických státech a také podél východního pobřeží. Zmíníme se jenom o významných producentech kávy. Zemí, kde se pěstuje nejkvalitnější robusta (její zastoupení je až 98%), je Angola. Káva pocházející z této země má drobné až střední zrno a obsahuje i zrna perlová; zpracovává se pouze suchou metodou. zobrazit článek
    Současná kultura pití kávy
    Současná kultura pití kávy
    1. prosince 2008
    Káva na mapě světa4 minuty čtení
    Káva se stala velmi oblíbeným a vyhledávaným nápojem po celém světě. Snad jen ve Velké Británii soupeří o prvenství s jiným nápojem a tím je čaj. V některých státech se slaví svátek kávy, jsou to dny nazvané „Den kávy“. zobrazit článek