+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)
    Kávová akademie

    Jaký je rozdíl mezi arabikou a robustou?

    Na světě roste přes 120 druhů kávovníků. Ale 98 % světové produkce tvoří jen dva z nich – kávovník arabský (arabika) a kávovník statný (robusta). Zatímco káva z toho prvního má vynikající pověst, nad druhým se často lidé ofrňují. Jenže celé je to ve skutečnosti trochu složitější.
    Jaký je rozdíl mezi arabikou a robustou?

    Základní rozdíly

    Liší se v podstatě ve všem – od pěstování přes tvar zrnka až po samotnou chuť a aroma. Proto se každý z druhů hodí na něco jiného. A musí se k nim taky jinak přistupovat.

    Arabika Robusta
    Chuťový profil jemnější tělo, sladší a rozmanitější chuť s vyšší aciditou plnější tělo, zemitá chuť s vyšší hořkostí a bohatou cremou
    Obsah kofeinu 1–1,5 % 2–2,7 %
    Využití filtrovaná káva, espresso směsi na espresso, instantní kávy
    Vzhled zrna ploché a protáhlé se zakřivenou rýhou uprostřed kulatější a vypouklejší s rovnou rýhou uprostřed
    Podíl světové produkce cca 70 % cca 30 %
    Největší producent Brazílie Vietnam
    První úroda po 3–4 letech (podle environmentálních podmínek) po 1–2 letech (podle environmentálních podmínek)
    Pěstování
    • 1 300–2 800 metrů nad mořem
    • chladnější klima (17–25 °C)
    • vyšší vlhkost vzduchu
    • náchylná na škůdce a plísně
    • 200–900 metrů nad mořem
    • vyšší teploty (20–30 °C)
    • odolnější a poměrně nenáročná
    Sklizeň především ruční sběr obvykle strojová sklizeň, výjimečně ruční sběr
    Nejběžnější odrůdy typica, bourbon erecta, nganda

    Arabika: noční můra farmářů

    A taky pražičů a zpracovatelských závodů. Arabika je totiž křehká. Mnohem častěji ji postihují nemoci, plísně nebo škůdci. Opatrně se s ní musí zacházet i během sušení a pražení. Snadněji se spálí a znehodnotí. Všechno to ale vykupuje bohatým rejstříkem chuťových profilů.

    Cukr v zrnku má delší dobu na vstřebání. Tomu pomáhají právě vysokohorské podmínky – nižší teploty a s tím spojené pomalejší zrání. Proto má bohatší chuťové spektrum než typicky hořká a hutná robusta.

    Robusta: zapovězený druh kávy

    Robustu naopak farmáři milují. Díky vyššímu obsahu kofeinu a kyseliny chlorogenové působí jako přírodní odpuzovač škůdců. Zároveň ale vábí opylovače. Navíc snese větší výkyvy, rychleji dozrává a je proto levnější. Akorát ji neprovází nejlepší pověst.

    Je arabika vážně lepší?

    To se takhle nedá říct. Je prostě jiná než robusta. Rozhodně nemáte záruku, že 100% arabika bude kvalitnější. A dobrá. Záleží totiž na řadě faktorů.

    V posledních letech se navíc na pultech začíná objevovat výběrová robusta. Pěstitelé si na ní dávají záležet, a tak splňuje přísné nároky na kvalitu. Už se nehledí jen na finanční stránku, ale taky na výslednou chuť. Taková robusta si zachovává svoji hořkost a zemitost, ale víc prostoru dostávají i ostatní tóny. A v espresso směsi dokáže šálek povznést na úplně jinou úroveň.

    Rozdíly mezi arabikou a robustou očima pražičů

    Všechno tohle (a ještě mnohem víc) by měl dobrý pražič znát. Bez toho nemůže zrnka správně upražit a koneckonců ani ochutnat. Ale neméně důležitým ukazatelem kvality je i způsob sběru, který jsme také nakousli.

    Sdílejte

    Výběr kávy a příslušenství

    Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?

    Před přípravou kávy

    Jak kávu skladovat, mlít a na co si dát pozor?

    Espresso a nápoje z něj

    Jak si udělat espresso, cappuccino nebo caffè latte?

    Alternativní způsoby přípravy kávy

    Od french pressu až po ledovou kávu