Vám ta káva nechutná?
Že byla v mrazáku s mořskou rybou? Aha... Kávová zrna jsou porézní a velmi ochotně absorbují vlhkost z okolního vzduchu. Stejně tak pachy. Vložte kávu do mrazáku v zamrazovacím sáčku, který v jisté míře propustí vlhko a vzduch, a do několika dnů káva natáhne pachy všech mražených potravin kolem. Že umístíte kávu a aromatické pochutiny zvlášť do různých šuplíků, nehraje roli.
Další problém, kterému se nevyhnete, předestřela v rozhovoru pro časopis Týden.cz dvojnásobná česká mistryně v přípravě kávy Petra Veselá - citujeme: „Káva (v mrazáku) dostane teplotní šok, když ji vyndáte, ze zrnek se oddělí tuky a oleje, které uvnitř jsou, a zrnka hlavně zvlhnou. Je to jako s čokoládou. Tu když dáte do lednice, tak zbělá. Udělá se na ní povlak,“ říká.
Jsou chvíle, kdy lze vzít mrazák na milost
Například situace zmíněná hned v úvodu - objevili jste akci na vaši oblíbenou kávu, neodolali jste a koupili několik kilogramů najednou? Tady je mrazák vhodným řešením. Při dodržení několika pravidel.
Co lednička?
Pro krátkodobé i dlouhodobé uskladnění kávy naprosto nevhodné řešení. Pokud totiž řekneme, že je mrazák místem pro kávová zrna nehostinným, lednička je jejich vrahem. Vlhko, teploty mírně nad nulou a pachy uložených pochutin během několika hodin promění voňavá kávová zrna v nepoužitelné cosi, nasáklé vzdušnou vlhkostí a pachy.
Konečný verdikt
Na dlouhodobé uskladnění kávy mrazák při dodržení výše uvedených pravidel bez obav využijte. Pokud právě zakoupenou kávu spotřebujete do 14 dnů, vydrží bez problémů skladování v běžných podmínkách – pozor ale na vlhkost, světlo a přístup vzduchu. Káva v otevřeném sáčku bývá znehodnocena už za několik hodin.
Jak se káva pěstuje, zpracovává a praží?
Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?
Jak si udělat espresso, cappuccino nebo caffè latte?
Od french pressu až po ledovou kávu