+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10–17:30)
    Kávová akademie

    Káva, mrazák a chladnička. Jde to dohromady?

    Když chcete, aby něco vydrželo déle, mrsknete to do ledničky. A ještě víc času získáte s mrazákem. Rozně po pytlíčkách tam člověk může najít ovoce, zeleninu, maso nebo třeba bylinky. Ale u kafe to tak úplně neplatí. Teda pokud si chcete svůj šálek vychutnat.
    Káva, mrazák a chladnička. Jde to dohromady?

    Zrnka jsou tak trochu hajsavá

    Nemají rády teplotní výkyvy, ani přílišnou vlhkost. Navíc nasávají všechny vůně okolo – a těch je v lednici i mrazáku víc než dost. Ne nadarmo se mletá káva používá pro neutralizaci nepříjemných zápachů.

    Prudká změna teploty vás připraví o chuť

    Když kávu podchladíte, oddělí se z ní oleje a tuky. A ty, stejně jako u jiných potravin, nosí chuť. Zrnka tak přijdou o svoji sílu a vy se připravíte o požitek. Jakmile jednou dojde k separaci, už je prostě zpátky nedostanete. Nenávratně narušíte strukturu kávových zrn.

    Káva miluje vlhkost

    Tak moc, že jí s radostí nasává z okolí. Akorát jí teda vůbec nedělá dobře. Nejde ani tolik o vlhkost uvnitř mrazáku a ledničky, jako spíš o náhlou změnu teploty. Během ní dochází ke kondenzaci.

    Jakmile se káva potká s vodou, začíná v podstatě její příprava. Zjednodušeně řečeno jsou tak zrnka z mrazáku nebo ledničky už částečně extrahovaná. Což zapříčiní změnu v chuťovém profilu, nebo jeho úplné zničení.

    Káva do mrazáku ani ledničky nepatří

    Káva v mrazáku?

    Zdánlivě nám do tohohle tvrzení hází vidle fyzikální chemie. Podle Arrheniovy rovnice totiž s každými 10 ℃ dochází ke zpomalení reakcí, které stojí za ztrátou aroma. Takže káva z mrazáku by vám měla déle vonět.

    Život není laboratoř

    A váš mrazák nebo lednička většinou nezejí prázdnotou. Do rovnice se tak zapojují další proměnné jako:

    • ostatní pachy,
    • zvýšená vlhkost,
    • prudké střídání teplot,
    • prostě všechno, o čem tady celou dobu píšeme.

    A to i při sebelepším skladování ve vzduchotěsných nádobách ovlivní výslednou chuť.

    Radši míň, ale čerstvou

    Proto vždycky nakupujte tak, abyste ji upili. A mohli bez problémů skladovat kávu při pokojové teplotě. To je pro ní (a vaše chuťové pohárky) stejně nejlepší.

    Náš tip: Na krátkodobé uskladnění pořiďte vakuové dózy Coffeevac, které ke kávě nepustí vzduch ani vlhkost.

    Sdílejte

    Pěstování a zpracování kávy

    Jak se káva pěstuje, zpracovává a praží?

    Výběr kávy a příslušenství

    Jak si vybrat kávu, aby vám chutnala?

    Espresso a nápoje z něj

    Jak si udělat espresso, cappuccino nebo caffè latte?

    Alternativní způsoby přípravy kávy

    Od french pressu až po ledovou kávu