+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Co je důležité vědět před přípravou espressa?

    Připravit opravdu výborné espresso? To je hodně teorie a ještě více praxe. Připravili jsme pro vás dvoudílný seriál, ve kterém společně „proklepneme“ přípravu espressa od A do Z.
    Co je důležité vědět před přípravou espressa?
    Páka s tamperem a šálkem

    První díl? Vše podstatné říká už samotný název, který jsme mu dali. Ve druhém si pak projdeme krok za krokem přípravu espressa. Začínáme. Teď!

    Zapamatujte si pět čísel...

    ... 7-20-90-9-25 – to jsou ona. Co se za nimi skrývá?

    Sedm. Právě tolik gramů čerstvě mleté kávy pro přípravu espressa potřebujete. Alespoň podle tradice a standardů světových kávových asociací. Současný svět kávy už ale tak přísný není – před lpění nad přesně odváženém množství kávy staví chuť a říká: upravte množství podle konkrétní kávy tak, aby co nejvíce vynikly její chuťové nuance. Použít 7-10 g kávy není tedy chybou.

    Tamper (pěchovadlo) na kávu

    Dvacet. Dvacítka v kilogramech vyjadřuje tlak, kterým je třeba kávu před spařením tamperem („pěchovadlem“) utlačit. Zapomeňte přitom na vestavěné fixní tampery (kulatá placka připevněná ke kávovaru, bývá u levných domácích pákových strojů), které se používají tak, že mletou kávu v páce zatlačením zespoda utlačíte. S takovým tamperem nikdy neodhadnete tlak tak, aby byl potřebných 20 kg. S ručním tamperem ano, i když napoprvé asi ne. A možná ani napodruhé. S každým dalším espressem ale budete zručnější, natrénovat si správné utlačení přitom můžete i s obyčejnou osobní váhou. Položte páku na váhu a zatlačte na ni – až ukáže 20 kg, budete vědět, jak silný tlak máte při pěchování kávy vyvinout.

    Devadesát. Jako u všech dalších způsobů přípravy kávy, ani při přípravě espressa se nesmí voda, kterou použijete, vařit. Devadesát stupňů je doporučená teplota, odchylka dvou nebo tří stupňů je dovolena.

    Espresso

    Devět. Tak velký tlak v barech připraví opravdu výborné espresso, právě při tomto tlaku se z kávy uvolní nejvíce složek, které dělají espresso tím, čím je – rychlým šálkem chuťově dokonalé a osvěžující kávy. 9 barů mají profesionální kávovary, domácí se dodávají nejčastěji s 15 bary. Proč? Nemají totiž tlak konstantní od začátku do konce jako profesionální kávovary - u domácích je to křivka, která jde od nuly přes 15 k nule a požadovaných 9 barů dosáhnou v průměru. Neplatí přitom, že více je lépe, ale méně = nepřipravíte espresso.

    Dvacet pět vteřin. Déle příprava espressa netrvá. I tady ale platí, že odchylka dvou nebo tří sekund do plusu či mínusu není nic zásadního, opět záleží na jediném – na výsledné chuti kávy. Pokud vám více chutná espresso, u kterého voda protékala přes kávu 28 vteřin, dělejte to tak vždy.

    Pro dnešek vše. Příště už si ukážeme, jak šálek espressa připravit prakticky. Těšíte se? My ano!


    Seriál „Jak připravit ...“
    Jak připravit cappuccino a caffè latte v Bialetti Mukka Express
    Jak připravit kávu ve french pressu
    Jak připravit kávu v moka konvičce
    Jak připravit kávu ve vacuum potu
    Jak připravit kávu v Aeropressu
    Jak připravit kávu v dripperu
    Jak připravit frappé

    Jak připravit dokonalé espresso (2. díl)