+420 277 277 949Po–Pá: 8:00–16:30
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Blog o kávě

    Píšeme, abyste měli co číst u kávy – a hlavně teda o kávě. Sbíráme fakta, vyvracíme mýty a pořád sledujeme, co se kde v tom našem voňavém světě šustne. Tak dobrou chuť, pokud právě popíjíte.
    Instantní káva
    Instantní káva
    4. prosince 2008
    Mýty a fakta o kávě3 minuty čtení
    Instantní káva byla vynalezena koncem 19. století, ale rozšíření se dočkala až za první světové války a to díky vojákům na frontě, kde byla káva součástí jídla pro armádu. První rozmach prodeje přišel roku 1938 až s označením Nescafé, které je používáno dodnes. Kvalita instantních káv stále stoupá, takže dnes je možné připravit celkem chutný nápoj přibližující se chutí klasické kávě. zobrazit článek
    Legendy a pověsti o kávě
    Legendy a pověsti o kávě
    4. prosince 2008
    Historie světa kávy4 minuty čtení
    Poslyšte příběhy tajemné a kávou vonící! Příběhy ze zemí tak vzdálených, že si o nich můžete nechat jenom zdát! zobrazit článek
    Úvod do historie kaváren
    Úvod do historie kaváren
    1. prosince 2008
    Historie světa kávy5 minut čtení
    Káva to ze začátku neměla vůbec lehké – proti kavárnám se stavěli obchodníci s limonádami, s vínem a s pivem a pak se snažili bránit i jejich provozování. Ale kavárny se pomalu stávaly centrem zábavy i společenské konverzace, navštěvovali je výtvarníci, umělci, hudebníci i politici. zobrazit článek
    Současná kultura pití kávy
    Současná kultura pití kávy
    1. prosince 2008
    Káva na mapě světa4 minuty čtení
    Káva se stala velmi oblíbeným a vyhledávaným nápojem po celém světě. Snad jen ve Velké Británii soupeří o prvenství s jiným nápojem a tím je čaj. V některých státech se slaví svátek kávy, jsou to dny nazvané „Den kávy“. zobrazit článek
    Chemie v káve
    Chemie v káve
    1. prosince 2008
    Mýty a fakta o kávě4 minuty čtení
    Účinky kávy, pro které jsme si ji oblíbili, způsobují tři alkaloidy (z hlediska chemie se jedná o deriváty xantinu), z nichž nejznámější je určitě kofein. Ostatní dva mají mnohem menší zastoupení, ovšem alkaloid jménem teofylin má podobné účinky a v některých případech i výraznější. Třetím je teobromin, nejvíce je obsažen v kakau a na naši psychiku přímo vliv nemá. Je ovšem výrazným diuretikem. Všechny purinové alkaloidy mají mírně nahořklou chuť a tím přispívají k celkové chuti kávy. zobrazit článek
    První zmínky o kávě
    První zmínky o kávě
    30. listopadu 2008
    Historie světa kávy4 minuty čtení
    Krom vyprávěni nepodložených, také legendami či pověstmi v dnešním světě zvanými, mohou historikové naši sáhnouti i do zdrojů mnohem věrohodnějších. Do kronik, které sepsal již ten, který sám mnohé viděl, slyšel a prožil, a pak Vám krátký popsaný líst nabídnouti. zobrazit článek
    Historie kávy v datech
    Historie kávy v datech
    30. listopadu 2008
    Historie světa kávy2 minuty čtení
    Časová osa života kávy. zobrazit článek
    Kofein jinde, než v kávě
    Kofein jinde, než v kávě
    30. listopadu 2008
    Kávové zajímavosti3 minuty čtení
    Kofein neobsahuje pouze káva a čaj, ale je obsažen i v dalších produktech. Začněme u rostliny, jejíž finální výrobek je oblíbený především u dětí. Jedná se o kakao a z něj vyrobenou čokoládu. Obsah kofeinu v čokoládě je poměrně malý, ale zase je nutno říci, že hořká čokoláda ho obsahuje více nežli mléčná. zobrazit článek
    zobrazuji 89-96 z 97