+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
    :(
    To je škody, košík je prázdný

    Blog o kávě

    Píšeme, abyste měli co číst u kávy – a hlavně teda o kávě. Sbíráme fakta, vyvracíme mýty a pořád sledujeme, co se kde v tom našem voňavém světě šustne. Tak dobrou chuť, pokud právě popíjíte.
    Současná kultura pití kávy
    Současná kultura pití kávy
    1. prosince 2008
    Káva na mapě světa4 minuty čtení
    Káva se stala velmi oblíbeným a vyhledávaným nápojem po celém světě. Snad jen ve Velké Británii soupeří o prvenství s jiným nápojem a tím je čaj. V některých státech se slaví svátek kávy, jsou to dny nazvané „Den kávy“. zobrazit článek
    Chemie v káve
    Chemie v káve
    1. prosince 2008
    Mýty a fakta o kávě4 minuty čtení
    Účinky kávy, pro které jsme si ji oblíbili, způsobují tři alkaloidy (z hlediska chemie se jedná o deriváty xantinu), z nichž nejznámější je určitě kofein. Ostatní dva mají mnohem menší zastoupení, ovšem alkaloid jménem teofylin má podobné účinky a v některých případech i výraznější. Třetím je teobromin, nejvíce je obsažen v kakau a na naši psychiku přímo vliv nemá. Je ovšem výrazným diuretikem. Všechny purinové alkaloidy mají mírně nahořklou chuť a tím přispívají k celkové chuti kávy. zobrazit článek
    První zmínky o kávě
    První zmínky o kávě
    30. listopadu 2008
    Historie světa kávy4 minuty čtení
    Krom vyprávěni nepodložených, také legendami či pověstmi v dnešním světě zvanými, mohou historikové naši sáhnouti i do zdrojů mnohem věrohodnějších. Do kronik, které sepsal již ten, který sám mnohé viděl, slyšel a prožil, a pak Vám krátký popsaný líst nabídnouti. zobrazit článek
    Historie kávy v datech
    Historie kávy v datech
    30. listopadu 2008
    Historie světa kávy2 minuty čtení
    Časová osa života kávy. zobrazit článek
    Kofein jinde, než v kávě
    Kofein jinde, než v kávě
    30. listopadu 2008
    Kávové zajímavosti3 minuty čtení
    Kofein neobsahuje pouze káva a čaj, ale je obsažen i v dalších produktech. Začněme u rostliny, jejíž finální výrobek je oblíbený především u dětí. Jedná se o kakao a z něj vyrobenou čokoládu. Obsah kofeinu v čokoládě je poměrně malý, ale zase je nutno říci, že hořká čokoláda ho obsahuje více nežli mléčná. zobrazit článek
    Bezkofeinová káva
    Bezkofeinová káva
    30. listopadu 2008
    Mýty a fakta o kávě2 minuty čtení
    Káva bez kofeinu se podílí pouhými 10% na světové spotřebě kávy. Názory na ni se různí a je jasné, že milovníkům zrnkové kávy ani moc chutnat nemůže, má totiž zcela nesrovnatelnou chuť s kávou kofeinovou. Odstraněním kofeinu se zároveň z kávy odstraní i chuťové a aromatické složky. Dále většina bezkofeinových káv obsahuje větší množství chemických příměsí a nepřírodních látek. Ale jak se taková káva bez kofeinu vyrábí? zobrazit článek
    zobrazuji 73-78 z 78