+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Blog o kávě

    Píšeme, abyste měli co číst u kávy – a hlavně teda o kávě. Sbíráme fakta, vyvracíme mýty a pořád sledujeme, co se kde v tom našem voňavém světě šustne. Tak dobrou chuť, pokud právě popíjíte.
    Nescafé a turek. Pro třetinu z nás nepřítel
    Nescafé a turek. Pro třetinu z nás nepřítel
    23. dubna 2013
    Mýty a fakta o kávě1 minuta čtení
    Doba se mění. A mění se i kávové zvyky. Jestliže v Československu osmdesátých let káva rovnala se turek, po roce 1989 přesedlala část z nás na kávu rozpustnou. zobrazit článek
    Black Ivory - káva pasírovaná skrze slona
    Black Ivory - káva pasírovaná skrze slona
    20. dubna 2013
    Kávové zajímavosti2 minuty čtení
    Třicet dva kilogramy dovnitř, jeden ven. Nasládlá chuť bez hořkosti, pouhá čtyři místa na světě, kde je k dostání. O čem je řeč? O kávě, která po kávě cibetkové převzala na podzim roku 2012 žezlo nejdražší kávy světa a která je „vyráběna“ zažívacím traktem největšího suchozemského savce – slona indického. zobrazit článek
    Koupíte kávu těm, co na ni nemají?
    Koupíte kávu těm, co na ni nemají?
    9. dubna 2013
    Kávové zajímavosti1 minuta čtení
    Káva i pro ty, kdo si ji nemohou právě dovolit? Světem se po hospodářské krizi začíná šířit vlna „odložené kávy“. Princip je jednoduchý. V kavárně objednáte kávu jednu, zaplatíte dvě. Tu druhou dostane ten, kdo na kávu právě nemá peníze. zobrazit článek
    Nejlepší čas na coffee break je kolem druhé odpoledne
    Nejlepší čas na coffee break je kolem druhé odpoledne
    2. dubna 2013
    Mýty a fakta o kávě1 minuta čtení
    Tvrdí to výzkum britské Národní zdravotní služby (NHS), podle kterého máme nejméně energie kolem čtvrt na tři odpoledne. A právě v této době bychom si měli dopřát odpočinek a „pauzičku na kávu“. Bude-li společná s dalšími zaměstnanci, pomůže navíc utužit vztahy. zobrazit článek
    Cibetková káva? Káva plná překvapení
    Cibetková káva? Káva plná překvapení
    26. března 2013
    Kávové zajímavosti3 minuty čtení
    Nesklízí se na plantáži, stojí hodně peněz a chutná tak, jako žádná jiná káva... Cibetková káva, známá také jako Kopi Luwak (kopi = indonésky káva, luwak = cibetka), je pro Evropana plná překvapení. zobrazit článek
    Mohu nechat o 200 % kofeinu víc?
    Mohu nechat o 200 % kofeinu víc?
    11. března 2013
    Kávové zajímavosti1 minuta čtení
    Ve slavné písničce se Michal Tučný v roli prodavače ptá, zda „může nechat o jedenáct deka víc“. Kavárníci v New Yorku se začínají svých hostů ptát, zda si dají o 200 % kofeinu víc. zobrazit článek
    Etiopská káva Sidamo
    Etiopská káva Sidamo
    18. června 2009
    Uprostřed Afrického rohu rozkládá se dnes země, která za pozornost naši stojí a pravlastí kávy považována jest. Dříve její jméno Habeš znělo, ale dnes nazývána jest Etiopií. Jedna z mála věcí, co za léta dlouhá zůstalo nezměněna, je lahodná káva, kterou tato země africká stále oplývá a k nám do Evropy často dovážena jest na velkých lodích po moři Středozemním. zobrazit článek
    Guatemalské kávové prázdniny II.
    Guatemalské kávové prázdniny II.
    17. června 2009
    Káva na mapě světa6 minut čtení
    Od třešničky k zelené kávě. Z plantáže se pytle naplněné „třešničkami“ sváží ke zpracování. Na finca Filadelfia tuto práci obstarají velká nákladní auta, drobní pěstitelé si musí vystačit s mulami či zohnout svá vlastní záda. A že se tedy prohnou pořádně – pytle váží okolo 50-ti kilogramů! Třešničky musejí být zpracovány v ten samý den v mokrém mlýnu, který však ani v nejmenším nepřipomíná starobyle klapající vodní mlýny, jež známe z Čech. Jedná se spíše o obří halu vybavenou betonovými káděmi, kanálky a hlučnými stroji, jejichž hukot dotváří kolorit večerů v období sklizně v mnoha guatemalských městečkách a vesnicích. Bobule jsou nejdříve pořádně proprány. Očistu doprovází první kolo selekce defektních plodů. zobrazit článek
    zobrazuji 49-56 z 92