+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10:30–13, 14–18)

    Blog o kávě

    Píšeme, abyste měli co číst u kávy – a hlavně teda o kávě. Sbíráme fakta, vyvracíme mýty a pořád sledujeme, co se kde v tom našem voňavém světě šustne. Tak dobrou chuť, pokud právě popíjíte.
    Guatemalské kávové prázdniny I.
    Guatemalské kávové prázdniny I.
    18. května 2009
    Káva na mapě světa6 minut čtení
    Guatemalci jsou hrdí na svou kávu. Říkají, že je nejlepší a ví o čem mluví. Svůj život spojila s touto plodinou totiž celé čtvrtina populace a doba školních prázdnin byla upravena tak, aby odpovídala období sklizně. Sedím v kavárně v centru Prahy a vychutnávám si své cappuccino a jeho delikátní vůně mě přenáší do Guatemaly, jedné z padesáti zemí světa, kde se káva pěstuje. A to hned jedna z nejkvalitnějších na světě! zobrazit článek
    Vzpomínky na dobrou kávu V.
    14. května 2009
    Historie světa kávy7 minut čtení
    Během let se několikrát potvrdilo, že spotřebitelé reagovali velmi citlivě na všechny změny v recepturách ať se měnily (z našeho hlediska) k lepšímu, nebo k horšímu. Největší davy se však do závodů začaly hrnout po tom, co cestovní kanceláře v roce 1990 začaly organizovat zájezdy do zahraničí (někdy i s návštěvou pražíren) a naši turisté nakupovali kávu pokud možno v kilovém balení v přepočtu za pár korun. To k nám pak cestovatelé chodili s prosíkem jestli bychom jim jejich nákup vyměnili za něco co se dá pít, třeba i za menší množství. No prosím, do dneška jsme si už zvykli a pijeme to bez protestů (nebo jsme přesedlali na nějakou jinou pochutinu ! ). zobrazit článek
    Italové v kavárnách denně vypijí miliony šálků kávy
    Italové v kavárnách denně vypijí miliony šálků kávy
    21. dubna 2009
    Kávové zajímavosti2 minuty čtení
    Italové, velcí milovníci kávy, jí denně vypijí v kavárnách 70 milionů šálků. Informoval o tom Italský národní ústav pro espresso. Na Apeninském poloostrově byl vyhlášen den kávy. zobrazit článek
    Vzpomínky na dobrou kávu IV.
    16. dubna 2009
    Historie světa kávy6 minut čtení
    Surovina - zelená káva - je hodnocena nejen podle vlastností po upražení v šálku, ale také podle toho jak vyhovuje limitům vad, tedy obsahem příměsí. Pokud příměsi zhoršují vlastnosti v šálku, nebo kazí vzhled, měl by se jich výrobce zbavit během technologického procesu. Limity příměsí podle ČSN byly zákonem a ten kdo by je nedodržel, měl by co činit s Obchodní inspekcí nebo SIJ. Později bylo posuzování dovážených surovin rozšířeno o mikrobiologickou kontrolu a stanovení mykotoxinů. zobrazit článek
    Vzpomínky na dobrou kávu III.
    Vzpomínky na dobrou kávu III.
    23. března 2009
    Historie světa kávy4 minuty čtení
    Koospol si po zavedení jednotných receptur časem zvykl na to, že před uzavřením kontraktu na novou surovinu předloží vzorek k posouzení nám a teprve po jeho schválení se může obchod uskutečnit. Tuto praxi umožňovala skutečnost, že BO obvykle měly na skladech zásoby zhruba na půl roku a další zásoby ležely ve skladech Státních hmotných rezerv a nemuselo se většinou nakupovat proto, že by nebyla surovina pro výrobu. zobrazit článek
    Plísně a káva
    Plísně a káva
    19. března 2009
    Mýty a fakta o kávě2 minuty čtení
    Součástí života se staly plísně, provázející člověka na každém kroku, vyskytují se ve většině běžných potravin a jsou obsaženy ve všech biologických formách. Plísně ochratoxiny, aflatony a mykotoxiny mohou způsobit vážné zdravotní problémy, při nadměrném požití i smrt. Proto musí být plody s možností výskytu těchto látek testovány na jejich přítomnost ve specializovaných zkušebnách. zobrazit článek
    KAVAKAVA.cz - značkové kávy nejlevněji
    KAVAKAVA.cz - značkové kávy nejlevněji
    18. března 2009
    I když se z KávaKáva stal Aromaniac, pořád to platí. Na první pohled sice vypadáme jinak, ale v jádru zůstáváme stejní. A s ním i naše ceny. zobrazit článek
    Vše o brazilské kávě I.
    Vše o brazilské kávě I.
    16. března 2009
    Káva na mapě světa5 minut čtení
    V Brazílii, největším státě jihoamerického kontinentu, je kávovník hlavní zemědělskou kulturou a káva hlavním exportním zbožím. Podnebí Brazílie je mimořádně příznivé pro pěstování kávy. Sama Brazílie má tři klimatická pásma: rovníkové, subtropické a pásmo mírné. Mírné pásmo zaujímá celou pětinu Brazílie, a to polovinu státu Minas Gerais, velkou část státu Sao Paulo, dále všechny jižní státy a menší část státu Mato Grosso. Počátek pěstování kávovníku v Brazílii není přesně znám, ale jako rok dovozu kávového semene se uvádí rok 1727. zobrazit článek
    zobrazuji 57-64 z 92