+420 277 277 949Po–Pá: 8:30–17:00
(prodejna 10–17:30)

    Blog o kávě

    Píšeme, abyste měli co číst u kávy – a hlavně teda o kávě. Sbíráme fakta, vyvracíme mýty a pořád sledujeme, co se kde v tom našem voňavém světě šustne. Tak dobrou chuť, pokud právě popíjíte.
    Plísně a káva
    Plísně a káva
    19. března 2009
    Mýty a fakta o kávě2 minuty čtení
    Součástí života se staly plísně, provázející člověka na každém kroku, vyskytují se ve většině běžných potravin a jsou obsaženy ve všech biologických formách. Plísně ochratoxiny, aflatony a mykotoxiny mohou způsobit vážné zdravotní problémy, při nadměrném požití i smrt. Proto musí být plody s možností výskytu těchto látek testovány na jejich přítomnost ve specializovaných zkušebnách. zobrazit článek
    KAVAKAVA.cz - značkové kávy nejlevněji
    KAVAKAVA.cz - značkové kávy nejlevněji
    18. března 2009
    I když se z KávaKáva stal Aromaniac, pořád to platí. Na první pohled sice vypadáme jinak, ale v jádru zůstáváme stejní. A s ním i naše ceny. zobrazit článek
    Vše o brazilské kávě I.
    Vše o brazilské kávě I.
    16. března 2009
    Káva na mapě světa5 minut čtení
    V Brazílii, největším státě jihoamerického kontinentu, je kávovník hlavní zemědělskou kulturou a káva hlavním exportním zbožím. Podnebí Brazílie je mimořádně příznivé pro pěstování kávy. Sama Brazílie má tři klimatická pásma: rovníkové, subtropické a pásmo mírné. Mírné pásmo zaujímá celou pětinu Brazílie, a to polovinu státu Minas Gerais, velkou část státu Sao Paulo, dále všechny jižní státy a menší část státu Mato Grosso. Počátek pěstování kávovníku v Brazílii není přesně znám, ale jako rok dovozu kávového semene se uvádí rok 1727. zobrazit článek
    Existuje vůbec italská káva?
    Existuje vůbec italská káva?
    9. března 2009
    Mýty a fakta o kávě2 minuty čtení
    Jdete po ulici a ve výkladních skříních prodejen a štítech kaváren vídáte neonové nápisy: zde italská káva, v naší restauraci podáváme italskou kávu, pravá italská káva, italian coffee. Bez italské kávy by snad kavárna ani nebyla. Co to je vlastně italská káva? Existuje vůbec? zobrazit článek
    Vzpomínky na dobrou kávu II.
    Vzpomínky na dobrou kávu II.
    5. března 2009
    Historie světa kávy4 minuty čtení
    V průběhu let se tyto poměry mírně měnily, podle toho jak a kdy jsme jako stát měli hluboko do kapsy, nebo jak se měnila politická vůle to té kapsy sáhnout, ale i v nejhorší situaci se do Standardu dávalo nejvýše 45% robust, nejméně 10% praných arabik 1. jakosti a nejméně 45% arabik 2.jakosti.( O takových recepturách si dnešní starší kafaři mohou nechat jenom zdát a mladí nechat vyprávět.) zobrazit článek
    Slaná káva na Tchaj-wanu
    Slaná káva na Tchaj-wanu
    4. března 2009
    Káva na mapě světa3 minuty čtení
    Milovníci kávy na Tchaj-wanu, zvyklí sypat si do šálku cukr, teď mají možnost ochutit si oblíbený nápoj jiným bílým práškem - solí. Kavárenský řetězec 85C jim za 40 nových tchajwanských dolarů (asi 25 korun) nabízí laskominu, která je směsicí kávové pěny a rozpuštěné mořské soli. zobrazit článek
    Vzpomínky na dobrou kávu I.
    Vzpomínky na dobrou kávu I.
    23. února 2009
    Historie světa kávy4 minuty čtení
    Do Balíren obchodu jsem nastoupil na podzim 1963 do čerstvě zřízeného oddělení řízení kontroly jakosti. Částí oddělení byla i laboratoř. V té době měla firma za sebou teprve pětiletou cestu. Vznikla v roce 1958. Od roku 1951 se začala v krajských státních podnicích potravinářského obchodu vyčleňovat činnost nesouvisející přímo s prodejem potravin a následně spojením krajských podniků Skladiště, pražíren kávy a arašídů a stáčíren vína z dovozu pracujících v rámci obchodu s potravinami vznikl k 1.1.1954 celostátní podnik Vinné sklepy, pražírny a balírny řízený Hlavní správou velkoobchodu potravinářským zbožím. zobrazit článek
    Kávové směsi
    Kávové směsi
    15. prosince 2008
    Mýty a fakta o kávě5 minut čtení
    Nabídka kávy v našich běžných obchodech není příliš pestrá – značky spolu nesoupeří kvalitou, ale cenou. Čistě druhy kávy jsou tak v dostání pouze ve specializovaných obchodech a nám jsou tak nabízeny převážně směsi kávy. Je nelehké se v nich dobře vyznat, zahrnují totiž kávy od tradičních až po exotické; obsahují zrna z různých zemí. zobrazit článek
    zobrazuji 57-64 z 87